Current Affairs Quiz 20 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20 June 2018

Question 1: Who is the Current Chief Economic Advisor?
A. Arvind Subramanian
B. Arvind Balsubramanian
C. Arvind Pagariya
D. Arvind Kant

Answer and Explanation

Answer: A

Arvind Subramanian the current Chief Economic Advisor will step down as the Chief Economic Advisor .

Question 2: Punjab Govt has launched a mobile app named _______ to offer free saplings.
A. h-Hariyali
B. i-Hariyali
C. k-Hariyali
D. p-Hariyali

Answer and Explanation

Answer: B

Punjab govt launched a mobile app named “i-Hariyali” under ‘Mission Tandarust’ to offer free saplings for users.

Question 3: Who is the Union Minister for Agriculture?
A. Radhamohan Singh
B. Gajendra Singh Shekhwat
C. Nathula Naidu
D. V P Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Union Minister for Agriculture is Shri Radhamohan Singh.

Question 4: Shillong (Meghalaya) has been selected as the _____ Smart City?
A. 100th
B. 99th
C. 101th
D. 150th

Answer and Explanation

Answer: A

Shillong, the capital city of Meghalaya has been selected as 100th Smart City after evaluating the proposal submitted by it.

Question 5: What is the name of India’s Current Super Computer?
A. Pratyush
B. Param
C. Paramvani
D. Pratykshya

Answer and Explanation

Answer: A

Pratyush or Prathyush is a supercomputer established at Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM), Pune in India. As of January 2018, Pratyush is the fastest supercomputer in India with a maximum speed of 6.8 PetaFlops.

Question 6: Who is the Prime Minister of Spain?
A. Susana Díaz
B. Mariano Rajoy
C. Pedro Sánchez
D. Albert Rivera

Answer and Explanation

Answer: C

Pedro Sánchez Pérez-Castejón is a Spanish economist and politician serving as Prime Minister of Spain since 2 June 2018.

Question 7: Who is the chairman of KVIC India ?
A. Balwant Singh Mehta
B. Vinay Sheel Oberoi
C. Vinai Kumar Saxena
D. Vikas Gowda

Answer and Explanation

Answer: C

Khadi and Village Industries Commission (KVIC) Chairman is Vinai Kumar Saxena .

Question 8: Senegal became the ____ African nation to win a match at 2018 FIFA WC?
A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th

Answer and Explanation

Answer: A

Senegal became the first African nation to clinch a victory at the 2018 FIFA World Cup after defeating Poland 2-1 .

Question 9: England registered new ODI record score of _______ against Australia.
A. 481
B. 434
C. 436
D. 445

Answer and Explanation

Answer: A

England registered the highest-ever ODI total (481/6) in men’s cricket history and defeated Australia by 242 runs to take an unassailable 3-0 lead in the five-match series.

Question 10: What is the full form of ‘T’ in IDRBT?
A. Technique
B. Technology
C. Technocrats
D. Technical

Answer and Explanation

Answer: B

Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT) is the full form.

Daily Current Affairs: 20 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20

Daily Current Affairs 20 June 2018 Current Affairs Quiz June 20 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]