Current Affairs Quiz 20 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20 June 2019

Question 1:Mexico has become first country to give new North American trade deal final approval. Which of the following is the President of Mexico?
A. Felipe Calderón
B. Andrés Manuel López Obrador
C. Felipe Calderón
D. Vicente Fox

Answer and Explanation

Answer: B

The current President of Mexico is Andrés Manuel López Obrador, who took office on December 1, 2018.

Question 2:Which state recently launched Mukhyamantri Yuva Sambal Yojana?
A. Odisha
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Punjab

Answer and Explanation

Answer: B

Mukhyamantri Yuva Sambal Yojana was launched in Rajasthan for unemployed youth.

Question 3:The theme for this year’s World Refugee day (2019) is ___________.
A. With courage let us all combine
B. We stand together with refugees
C. Migrants and Refugees: Towards a Better World
D. Take A Step on World Refugee Day

Answer and Explanation

Answer: D

World Refugee Day, international observance observed June 20 each year, is dedicated to raising awareness of the situation of refugees throughout the world.

Question 4:The merger of ___________ with Bharat Financial Inclusion (BFIL) will be effective from July 4.
A. IndusInd Bank
B. Bandhan Bank
C. Au Small Finance Bank
D. Yes Bank

Answer and Explanation

Answer: A

The merger of IndusInd Bank with Bharat Financial Inclusion (BFIL) will be effective from July 4.

Question 5:The 5th Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) Summit 2019 was held at Dushnabe, __________.
A. Kyrgyzstan
B. Uzbekistan
C. Tajikistan
D. Turkmenistan

Answer and Explanation

Answer: C

The 5th Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) Summit 2019 was held at Dushnabe, Tajikistan.

Question 6:The newly appointed CEO of BMW Group India is __________.
A. Vikram Pawah
B. Hans-Christian Baertels
C. Rudratej Singh
D. Hendrik von Kuenheim

Answer and Explanation

Answer: C

Rudratej Singh has been appointed as the President and CEO of BMW Group India.

Question 7:Raavana 1 also known as BIRD LKA is a low orbit cube research satellite and first satellite of ___________.
A. Mauritius
B. Nepal
C. Sri Lanka
D. Bali

Answer and Explanation

Answer: C

Raavana 1 also known as BIRD LKA is a Sri Lankan low orbit cube research satellite and first satellite of Sri Lanka.

Question 8:Middle-Distance Runner PU Chitra of India has won Gold medal in women’s __________ at Folksam Grand Prix 2019.
A. 1500m
B. 800m
C. 1000m
D. 3000m

Answer and Explanation

Answer: A

Middle-Distance Runner PU Chitra of India has won Gold medal in women’s 1500m at Folksam Grand Prix 2019 which was held at Sweden.

Question 9:Nihal Sarin has won __________ event at Asian Continental Chess Championship 2019.
A. Blitz
B. Lightning
C. Bullet
D. Shorthand

Answer and Explanation

Answer: A

Nihal Sarin has won blitz event at Asian Continental Chess Championship 2019.

Question 10:The Coordinated operation named ‘Operation Sunrise 2’ was carried out by the armies of India and _________.
A. Bhutan
B. Myanmar
C. Bangladesh
D. Nepal

Answer and Explanation

Answer: B

The Coordinated operation named ‘Operation Sunrise 2’ was carried out by the armies of India and Myanmar.

Daily Current Affairs: 20 June

General Knowledge Tests for june-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29June-30

Daily Current Affairs 20 June 2019 Current Affairs Quiz 20 June 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest