Content Ad 002

Current Affairs Quiz 20th June 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20th June 2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 20th June 2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 20th June 2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20th June, 2024

 

Question 1:

What is the total financial allocation for the National Forensic Infrastructure Enhancement Scheme (NFIES)?

A) ₹1,500 crore

B) ₹2,254.43 crore

C) ₹3,000 crore

D) ₹4,260 crore

Answer and Explanation

Answer: B) ₹2,254.43 crore

  • Explanation: The Union Cabinet has sanctioned ₹2,254.43 crore for the National Forensic Infrastructure Enhancement Scheme (NFIES) from 2024-25 to 2028-29.

 

 

Question 2:

Which port is being established as a new major port by the Union Cabinet?

A) Kandla

Content Ad 03

B) Paradip

C) Vadhavan

D) Ennore

Answer and Explanation

Answer: C) Vadhavan

  • Explanation: The Union Cabinet has announced the establishment of a new major port at Vadhavan.

 

 

Question 3:

Who launched the website and mobile app for World Food India 2024?

A) Narendra Modi

B) Amit Shah

C) Chirag Paswan and Ravneet Singh

D) Nirmala Sitharaman

Answer and Explanation

Answer: C) Chirag Paswan and Ravneet Singh

  • Explanation: Union Ministers Chirag Paswan and Ravneet Singh launched the website and mobile application for World Food India 2024.

 

 

Question 4:

How many Indian ports made it to the Global Top 100 in the Container Port Performance Index (CPPI) 2023?

A) 5

B) 7

C) 9

D) 12

Answer and Explanation

Answer: C) 9

  • Explanation: Nine Indian ports made it to the Global Top 100 in the Container Port Performance Index (CPPI) 2023.

 

 

Question 5:

Where was the 112th International Labour Conference held in 2024?

A) New York

B) Geneva

C) Paris

D) London

Answer and Explanation

Answer: B) Geneva

  • Explanation: The 112th International Labour Organization (ILC) conference was held in Geneva from June 3-14, 2024.

 

 

Question 6:

What was the theme for the International Day of Yoga (IDY) 2024?

A) Yoga for Peace

B) Yoga for Self & Society

C) Yoga for Wellness

D) Yoga for Harmony

Answer and Explanation

Answer: B) Yoga for Self & Society

  • Explanation: The theme for the International Day of Yoga (IDY) 2024 was “Yoga for Self & Society.”

 

 

Question 7:

What is the financial outlay for the Viability Gap Funding (VGF) scheme for offshore wind energy projects?

A) ₹5,000 crore

B) ₹7,453 crore

C) ₹10,000 crore

D) ₹15,000 crore

Answer and Explanation

Answer: B) ₹7,453 crore

  • Explanation: The Union Cabinet has approved a financial outlay of ₹7,453 crore for the Viability Gap Funding (VGF) scheme for offshore wind energy projects.

 

 

Question 8:

Which indigenous weapon was recently inducted into the Indian Army?

A) INSAS Rifle

B) ASMI Submachine Gun

C) Pinaka Rocket System

D) Arjun Tank

Answer and Explanation

Answer: B) ASMI Submachine Gun

  • Explanation: The Northern Command of the Indian Army has inducted the indigenously designed and manufactured ASMI submachine gun.

 

 

Question 9:

What additional stake did Axis Bank acquire in Max Life Insurance?

A) 0.5%

B) 0.64%

C) 1%

D) 1.5%

Answer and Explanation

Answer: B) 0.64%

  • Explanation: Axis Bank increased its shareholding in Max Life Insurance by 0.64%, raising its total shareholding to 19.66%.

 

 

Question 10:

Where did Neeraj Chopra win the gold medal in the men’s javelin throw event in 2024?

A) Tokyo Olympics

B) Diamond League

C) Commonwealth Games

D) Paavo Nurmi Games

Answer and Explanation

Answer: D) Paavo Nurmi Games

  • Explanation: Neeraj Chopra won the gold medal in the men’s javelin throw event at the Paavo Nurmi Games 2024 in Turku, Finland.

 

 

Question 11:

Which cricketer announced retirement after New Zealand’s final Group C match in the 2024 T20 ICC Cricket World Cup?

A) Kane Williamson

B) Ross Taylor

C) Trent Boult

D) Tim Southee

Answer and Explanation

Answer: C) Trent Boult

  • Explanation: New Zealand’s left-arm fast bowler, Trent Boult, announced his retirement from international cricket after New Zealand’s final Group C match against Papua New Guinea at the 2024 T20 ICC Cricket World Cup.

 

 

Question 12:

What is the theme for World Refugee Day 2024?

A) Together We Heal

B) Everyone is Welcome

C) Hope Away from Home

D) One World, One Dream

Answer and Explanation

Answer: B) Everyone is Welcome

  • Explanation: The theme for World Refugee Day 2024 is “Everyone is Welcome.”

 

 

Question 13:

When is World Sickle Cell Day observed?

A) June 15

B) June 19

C) June 20

D) June 25

Answer and Explanation

Answer: B) June 19

  • Explanation: World Sickle Cell Day is observed on June 19 each year.

 

 

Question 14:

Which Ministry spearheaded the National Forensic Infrastructure Enhancement Scheme (NFIES)?

A) Ministry of Science and Technology

B) Ministry of Home Affairs

C) Ministry of Health and Family Welfare

D) Ministry of Education

Answer and Explanation

Answer: B) Ministry of Home Affairs

  • Explanation: The National Forensic Infrastructure Enhancement Scheme (NFIES) is spearheaded by the Ministry of Home Affairs.

 

 

Question 15:

Which program is credited for the modernization and efficiency improvement of Indian ports?

A) Bharatmala

B) Sagarmala

C) Make in India

D) Digital India

Answer and Explanation

Answer: B) Sagarmala

  • Explanation: The Sagarmala program, envisioned by Prime Minister Narendra Modi, is credited for the modernization and efficiency improvement of Indian ports.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img