Current Affairs Quiz 20th 21st June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20th 21st June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20th 21st June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20th 21st June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20th 21st June 2020

Question 1:Housing and Urban Affairs Ministry has signed MoU to engage ________ as implementation agency for PM SVANidhi.
A. SIDBI
B. RBI
C. NABARD
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: A

  • Housing and Urban Affairs Ministry has signed MoU to engage SIDBI as implementation agency for PM SVANidhi.
  • PM SVANidhi for providing affordable Working Capital loan to street vendors.
  • SIDBI: Headquarters: Lucknow || Founded: 2 April 1990 || Mohammad Mustafa, (Chairman and Managing Director)
  • Question 2:Health Minister ____________ has launched India’s first mobile lab for COVID-19 testing.
    A. Prakash Javadekar
    B. Harsh Vardhan
    C. Rajesh Tope
    D. Faggan Singh Kulaste

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Health Minister Harsh Vardhan has launched India’s first mobile lab for COVID-19 testing.
  • Harsh Vardhan is an Indian Otorhinolaryngologist and the incumbent Minister of Science and Technology, Minister of Health and Family Welfare and Minister of Earth Sciences in the BJP-led NDA government of Prime Minister Narendra Modi.
  • Question 3: India will participate in the 75th Victory Day Parade of World War II in _____________.
    A. UK
    B. France
    C. Russia
    D. USA

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India will participate in the 75th Victory Day Parade of World War II in Moscow, Russia.
  • President of Russia: Vladimir Putin || Capital: Moscow.
  • Question 4:_______________ Home Finance has launched SARAL scheme which is an affordable housing loan scheme.
    A. Axis
    B. ICICI
    C. SBI
    D. HDFC

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • ICICI Home Finance has launched SARAL scheme which is an affordable housing loan scheme.
  • ICICI Bank: CEO: Sandeep Bakhshi || Headquarters: Mumbai
  • Question 5:_____________ has roped in Sourav Ganguly and Sunil Chhetri as its brand ambassadors.
    A. JSW Cement
    B. Birla Cement
    C. Lakshmi Cement
    D. Ambuja Cement

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • JSW Cement has roped in Sourav Ganguly and Sunil Chhetri as its brand ambassadors.
  • JSW Group: Chairman– Sajjan Jindal || Headquarters– Mumbai
  • Question 6:British Petroleum will set up Global Business Service Centre in ___________.
    A. Hyderabad
    B. Mumbai
    C. Pune
    D. Kolkata

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • British Petroleum will set up Global Business Service Centre in Pune.
  • BP plc is a multinational oil and gas company headquartered in London, United Kingdom. It is one of the world’s seven oil and gas “supermajors”.
  • CEO: Bernard Looney
  • Question 7:Former RBI Governor ______________ has been appointed as chairman of National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP).
    A. Raghuram Rajan
    B. Duvvuri Subbarao
    C. Urjit Patel
    D. Viral Acharya

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Former RBI Governor Urjit Patel has been appointed as chairman of National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP).
  • The National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP) is a centre for research in public economics and policies. Founded in 1976, the institute undertakes research, policy advocacy and capacity building in areas related to public economics.
  • Question 8:World Refugee Day, international observance observed _____________ each year.
    A. June 23
    B. June 22
    C. June 21
    D. June 20

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Refugee Day, international observance observed June 20 each year.
  • It is dedicated to raising awareness of the situation of refugees throughout the world.
  • Question 9:What is the Capital of Zimbabwe?
    A. Narobi
    B. Emmerson
    C. Mnangagwa
    D. Harare

    Answer and Explanation

    Answer: D

    Zimbabwe: Capital: Harare || President: Emmerson Mnangagwa || Currencies: United States Dollar

    Question 10:________ will host 4th Asian Youth Para Games 2021.
    A. Qatar
    B. Bahrain
    C. UAE
    D. Oman

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Bahrain will host 4th Asian Youth Para Games 2021.
  • It is announced by Asian Paralympic Committee (APC).
  • Capital: Manama || Currency: Bahraini dinar
  • Daily Current Affairs: 20th 21st June

    Daily Current Affairs 20th-21st June 2020 Current Affairs Quiz 20th-21st June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest