Current Affairs Quiz 22nd June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22nd June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 22nd June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 22nd June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 22nd June 2020

Question 1:Indian Tennis Player _______________ has been elected as a player member to ITF World Tennis Tour Player Men’s panel.
A. Brandon Nakashima
B. Niki Poonacha
C. Benjamin Bonzi
D. Ramkumar Ramanathan

Answer and Explanation

Answer: B

  • Indian Tennis Player Niki Poonacha has been elected as a player member to ITF World Tennis Tour Player Men’s panel.
  • International Tennis Federation: President/CEO: David Haggerty || Headquarters: London.
  • Question 2:The International Day of Yoga has been celebrated annually on 21 June since 2015, following its inception in the United Nations General Assembly in _____________ by India.
    A. 2015
    B. 2014
    C. 2016
    D. 2013

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The International Day of Yoga has been celebrated annually on 21 June since 2015, following its inception in the United Nations General Assembly in 2014.
  • Theme: ‘Yoga for Health – Yoga at Home’.
  • Question 3:Indian-American scientist Dr Sethuraman Panchanathan has been appointed as the Director of the ____________, USA.
    A. National Space Foundation
    B. National Statistics Foundation
    C. National Science Foundation
    D. National Biology Foundation

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indian-American scientist Dr Sethuraman Panchanathan has been appointed as the Director of the National Science Foundation, USA.
  • The National Science Foundation is an independent agency of the United States government, that supports fundamental research and education in all the non-medical fields of science and engineering. Its medical counterpart is the National Institutes of Health.
  • Question 4:____________ is observed globally on 21st June .
    A. World Music Day
    B. World Dance Day
    C. World Theater Day
    D. World Movie Day

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Music Day is observed globally on 21st June .
  • World Music Day, is an annual music celebration that takes place on 21 June. On Music Day the citizens of a city or country are allowed and urged to play music outside in their neighborhoods or in public spaces and parks.
  • Question 5:___________ will host the 3rd edition of its sale event Small Business Day (SBD) 2020 on June 27.
    A. Amazon
    B. Flipkart
    C. Snapdeal
    D. PayTm Mall

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Amazon will host the 3rd edition of its sale event Small Business Day (SBD) 2020 on June 27.
  • Aim: To help small businesses, artisans, weavers, micro-entrepreneurs and start-ups.
  • Question 6:Mukesh Ambani has become the _________-richest billionaire globally on the Forbes Real-time Billionaires List.
    A. eight
    B. tenth
    C. ninth
    D. seventh

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Top Ten richest billionaire globally
  • Jeff Bezos- $160.1 billion
  • Bill Gates- $108.7 billion
  • Bernard Arnault & family- $103.2 billion
  • Mark Zuckerberg- $87.9 billion
  • Warren Buffett- $71.4 billion
  • Steve Ballmer- $68.9 billion
  • Larry Ellison- $68.9 billion
  • Amancio Ortega- $65.8 billion
  • Mukesh Ambani- $64.6 billion
  • Larry Page- $64.3 billion
  • Question 7:India is the ___________ largest holder of US Government Securities by holding worth $157.4 billion.
    A. 11th
    B. 13th
    C. 12th
    D. 10th

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India is the 12th largest holder of US Government Securities by holding worth $157.4 billion.
  • Top Three:
  • 1. Japan
  • 2. China
  • 3. UK
  • Question 8:Which of the following is the Most Valuable Firm globally by Market-Cap?
    A. Amazon
    B. Apple
    C. Google
    D. Saudi Aramco

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The Most Valuable Firm globally by Market-Cap: Saudi Aramco
  • Reliance at 57th position is the only Indian company is featuring in the top 100 list of most valued global companies.
  • Tata Consultancy Services ranked at 104th position.
  • HDFC Bank is at 149th position.
  • Question 9:Government of India has re-nominated Chairman of the Tata Group Natarajan Chandrasekaran as a part-time non-official director on the ___________-’s Central Board.
    A. SIDBI
    B. NABARD
    C. SEBI
    D. RBI

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Government of India has re-nominated Chairman of the Tata Group Natarajan Chandrasekaran as a part-time non-official director on the RBI’s Central Board.
  • Natarajan Chandrasekaran is an Indian businessman, and who was recent chairman of Tata Sons. He was Chief operating officer and executive director of Tata Consultancy Services, where in 2009, he became Chief executive officer. He was also the chairman of Tata Motors and Tata Global Beverages.
  • Question 10:International Day of the Celebration of the Solstice is observed on ___________ June.
    A. 21st
    B. 22nd
    C. 23rd
    D. 24th

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • International Day of the Celebration of the Solstice is observed on 21st June.
  • Aim: To spread awareness about solstices and equinoxes.
  • Daily Current Affairs: 22nd June

    Daily Current Affairs 22nd June 2020 Current Affairs Quiz 22nd June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest