Content Ad 002

Current Affairs Quiz 23rd June 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23rd June 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 23rd June 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 23rd June 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 23rd June 2023

 

Question 1:

What is the main objective of NHAI’s ‘Knowledge Sharing Platform’?

A) To discuss future highway locations.

B) For citizens to pay road taxes.

C) To promote national highway growth.

D) To collect tolls more efficiently.

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The platform was introduced by NHAI to facilitate knowledge exchange for the holistic growth of national highways.

 

Question 2:

Who did GE Aerospace collaborate with for the production of fighter jet engines?

A) NASA

Content Ad 03

B) Indian Air Force

C) Hindustan Aeronautics Limited (HAL)

D) Boeing

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: General Electric (GE) Aerospace entered into a partnership with Hindustan Aeronautics Limited (HAL) to produce engines for the Indian Air Force’s fighter jets.

 

Question 3:

UK’s debt surpassed 100% of its GDP for the first time since which year?

A) 1971

B) 1961

C) 1951

D) 1981

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The UK’s public sector debt went beyond its GDP by 100% for the first time since 1961.

 

Question 4:

What is the value of the nuclear power plant agreement between China and Pakistan?

A) USD 3.8 billion

B) USD 5.8 billion

C) USD 6.8 billion

D) USD 4.8 billion

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: China and Pakistan have sealed a deal worth USD 4.8 billion to establish a nuclear power plant.

 

Question 5:

By how much did Fitch revise India’s GDP growth forecast for FY24?

A) 6.1%

B) 6.3%

C) 6.2%

D) 6.4%

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Fitch adjusted its GDP growth estimate for India for FY24 to 6.3%.

 

Question 6:

Which US chipmaker is planning to set up a semiconductor testing and packaging facility in Gujarat?

A) Intel

B) AMD

C) Nvidia

D) Micron Technology

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The Indian government has sanctioned Micron Technology’s proposal to develop a semiconductor facility in Gujarat.

 

Question 7:

Apple is considering introducing its credit card in India in partnership with which bank?

A) ICICI Bank

B) HDFC Bank

C) SBI Bank

D) Axis Bank

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Apple is deliberating the introduction of its credit card in India with potential collaboration with HDFC bank.

 

Question 8:

Which UK-based financial giant is opening a technology hub in Hyderabad?

A) Barclays

B) Lloyds Banking Group

C) HSBC

D) NatWest

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Lloyds Banking Group has announced its plans to establish a technology centre in Hyderabad.

 

Question 9:

In the WEF’s 2023 Gender Gap Report, India ranked what position out of 146 countries?

A) 125

B) 126

C) 127

D) 128

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: India advanced to the 127th position out of 146 countries in the WEF’s 2023 Gender Gap Report.

 

Question 10:

Who succeeded Ruby Sinha as the president of BRICS Chamber of Commerce and Industry Women’s Vertical?

A) Shabana Nasim

B) Nandita Das

C) Meera Kumar

D) Ruby Sinha did not succeed anyone.

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Ruby Sinha was appointed after Shabana Nasim, who transitioned to another role in BRICS CCI.

 

Question 11:

With which US agency did the Indian Railways collaborate for green energy solutions?

A) US Department of Energy

B) US Environmental Protection Agency

C) US Agency for International Development (USAID)

D) US Department of Transportation

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Ministry of Railways in India entered into an agreement with USAID to accelerate ecofriendly energy solutions.

 

Question 12:

What are the Artemis Accords primarily focused on?

A) Earth’s climate change mitigation

B) Exploration of asteroids

C) Lunar exploration and collaboration in civil space activities

D) Building a base on Mars

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Artemis Accords, initiated by NASA, provide a framework for collaboration in civil space exploration with a primary focus on lunar activities.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img