Current Affairs Quiz 23rd 24th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23rd 24th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23rd 24th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23rd 24th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 23rd 24th June 2020

Question 1:___________ has been awarded Peace Prize by the German Book Trade.
A. Michael Kremer
B. Amartya Sen
C. Esther Duflo
D. Abhijit Banerjee

Answer and Explanation

Answer: B

  • Amartya Sen has been awarded Peace Prize by the German Book Trade.
  • Amartya Sen was awarded the Nobel Memorial Prize in Economic Sciences in 1998 and India’s Bharat Ratna in 1999 for his work in welfare economics.
  • Question 2:The United Nations Public Service Day is celebrated on _________ of every year.
    A. June 24
    B. June 23
    C. June 25
    D. June 26

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The United Nations Public Service Day is celebrated on June 23 of every year.
  • The prestigious UN Public Service Awards are given away on this day.
  • Question 3:Indian-origin chief of the London Stock Exchange ____________ has been appointed as the CEO of Financial Conduct Authority of UK.
    A. Rishi Sunak
    B. Nikhil Raj
    C. Nikhil Rathi
    D. Rishi Raj

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indian-origin chief of the London Stock Exchange Nikhil Rathi has been appointed as the CEO of Financial Conduct Authority of UK.
  • The Financial Conduct Authority is a financial regulatory body in the United Kingdom, but operates independently of the UK Government, and is financed by charging fees to members of the financial services industry.
  • Question 4: __________has launched new book ‘Legend of Suheldev: The King Who Saved India’.
    A. Amish Tripathi
    B. Devdutt Pattanaik
    C. Ashwin Sanghi
    D. Chetan Bhagat

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Amish Tripathi has launched new book ‘Legend of Suheldev: The King Who Saved India’.
  • Amish Tripathi is an Indian diplomat, columnist, and author. He is known for his books like The Immortals of Meluha , The Secret of the Nagas, The Oath of the Vayuputras, Ram: Scion of Ikshvaku, Sita: Warrior of Mithila, Raavan: Enemy of Aryavarta
  • Question 5:____________ has been ranked at 10th position among the world’s 10 largest exchanges by the World Federation of Exchanges.
    A. BSE
    B. NSE
    C. MCX
    D. GIFT-INX

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • BSE has been ranked at 10th position among the world’s 10 largest exchanges by the World Federation of Exchanges.
  • Top Three:
  • 1. New York Stock Exchange
  • 2. Nasdaq
  • 3. Tokyo Stock Exchange
  • Question 6:The 36th ASEAN Summit being hosted by __________ through teleconference.
    A. Indonesia
    B. Myanmar
    C. Vietnam
    D. Singapore

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The 36th ASEAN Summit being hosted by Vietnam through teleconference.
  • The Association of Southeast Asian Nations (more commonly known as ASEAN) is an intergovernmental organization aimed primarily at promoting economic growth and regional stability among its members.
  • Members: Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam.
  • Headquarters: Jakarta, Indonesia
  • Question 7:___________ has launched a co-branded healthcare card ‘Swasth Card’ with fintech startup Affordplan.
    A. Axis Bank
    B. Kotak Bank
    C. Yes Bank
    D. ICICI Bank

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Yes Bank has launched a co-branded healthcare card ‘Swasth Card’ with fintech startup Affordplan.
  • Yes Bank: Headquarters: Mumbai || Yes Bank MD & CEO: Prashant Kumar || Yes Bank Tagline: Experience our Expertise.
  • Question 8:__________ is all set to join United Nations Arms Trade Treaty to enhance ‘peace And Stability’.
    A. South Sudan
    B. Somalia
    C. Pakistan
    D. China

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • China is all set to join United Nations Arms Trade Treaty to enhance ‘peace And Stability’.
  • The Arms Trade Treaty is a multilateral treaty that regulates the international trade in conventional weapons. It entered into force on 4th December 2014. 105 states have ratified the treaty, and a further 32 states have signed but not ratified it.
  • Question 9:_____________ Govt to launch Indira Rasoi Yojna for the poor to ensure that no one sleeps hungry.
    A. Chhattisgarh
    B. Maharashtra
    C. Punjab
    D. Rajasthan

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Rajasthan Govt to launch Indira Rasoi Yojna for the poor to ensure that no one sleeps hungry.
  • Rajasthan: Governor: Kalraj Mishra || Chief minister: Ashok Gehlot
  • Question 10: ___________ has launched the 2nd phase of YUKTI (Young India combating COVID with Knowledge, Technology and Innovation).
    A. Ramesh Pokhriyal Nishank
    B. Prakash Javadekar
    C. Trivendra Singh Rawat
    D. Harsh Vardhan

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank has launched the 2nd phase of YUKTI (Young India combating COVID with Knowledge, Technology and Innovation).
  • It is an initiative of the HRD Ministry to identify ideas relevant in COVID pandemic.
  • Daily Current Affairs: 23rd 24th June

    Daily Current Affairs 23rd-24th June 2020 Current Affairs Quiz 23rd-24th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest