Current Affairs Quiz 24 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 24 June 2018

Question 1: Who among the following made history by becoming the youngest Indian to clinch the chess Grandmaster’s title?
A. Parimarjan Negi
B. Aravindh Chithambaram
C. R Praggnanandhaa
D. Karthikeyan Murali

Answer and Explanation

Answer: C

Chennai based R Praggnanandhaa has become India’s youngest and the second youngest Grandmaster in the world at 12 years, 10 months and 13 days.

Question 2: The Indian Astronomical Observatory (IAO) is located at_____________?
A. Mount Abu
B. Ladakh
C. Mumbai
D. Babgalore

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first robotic telescope located at the Indian Astronomical Observatory (IAO) at Hanle in Ladakh has started observing the skies.

Question 3: Who is the Chief of the Naval Staff of India ?
A. Sunil Lamba
B. Diljit Singh
C. Raj Pratap Singh
D. Mahaveer Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Admiral Sunil Lamba, Chief of the Naval Staff of India.

Question 4: In which State is the Mohanpura Dam located ?
A. Gujarat
B. Jharkhand
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D

PM Modi was in Rajgarh, Madhya Pradesh where he dedicated the Mohanpura Dam Project to the nation .

Question 5: Where is the head quarter of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) ?
A. Thailand
B. Shanghai
C. Beijing
D. Kathmandu

Answer and Explanation

Answer: C

The Asian Infrastructure Investment Bank is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. Headquarters: Beijing, China

Question 6: Who is the President of Cuba?
A. Raúl Castro
B. José Ramón
C. Miguel Mario Díaz-Canel
D. Esteban Lazo

Answer and Explanation

Answer: C

Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez is a Cuban politician serving as the current President of Cuba. He was previously First Vice President from 2013 to 2018.

Question 7:What is the capital of Mongolia ?
A. Ashgabat
B. Baku
C. Ulaanbaatar
D. Bishkek

Answer and Explanation

Answer: C

Capital of Mongolia is Ulaanbaatar

Question 8:. _______ is the largest borrower from Asian Infrastructure Investment Bank.
A. India
B. China
C. Pakistan
D. Nepal

Answer and Explanation

Answer: A

With the total project portfolios of US$4.4 Billion, India has been the largest borrower of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) lending since the time the Bank started its operations.

Question 9: Karman Kaur Thandi belongs to which sport?
A. Tennis
B. Football
C. Table Tennis
D. Badminton

Answer and Explanation

Answer: A

Tennis Player Kaur Thandi wins her first ever singles title on ITF Pro circuit.

Question 10: Who is the President of Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) ?
A. M Modi
B. Rashesh Shah
C. Harshad Mehta
D. Ashish Parekh

Answer and Explanation

Answer: B

FICCI: President – Rashesh Shah | Headquarters – New Delhi

Daily Current Affairs: 24 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24

Daily Current Affairs 24 June 2018 Current Affairs Quiz June 24 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest