Current Affairs Quiz 25 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 25 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 25 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 25 June 2018

Question 1: Who is the Governor of Gujarat?
A. Om Prakash Kohli
B. S. C. Jamir
C. Balram Das Tandon
D. Keshari Nath Tripathi

Answer and Explanation

Answer: A

Om Prakash Kohli is Governor of Gujarat and a former member of Rajya Sabha. He was president of the Delhi unit of the Bharatiya Janata Party in 1999-2000. He served as a member of the Rajya Sabha from 1994 to 2000.

Question 2: Which state Govt. launched Suryashakti Kisan Yojana (SKY) Schemes?
A. Punjab
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

To promote solar energy, the Gujarat government has announced Suryashakti Kisan Yojana (SKY) scheme under which farmers would be encouraged to generate electricity and sell their surplus to power distribution companies.

Question 3: Which is the capital of Turkey?
A. Ankara
B. Sofia
C. Albania
D. Moldova

Answer and Explanation

Answer: A

Capital of Turkey is Ankara.

Question 4: Where is the head quarter of European Union?
A. Brussels
B. Antwerp
C. Bruges
D. Leuven

Answer and Explanation

Answer: A

City of Brussels, Belgium is the head quarter of European Union.

Question 5: Prime Minister launched the Van Dhan Scheme of Ministry of Tribal Affairs and TRIFED on 14th April, 2018 during the celebrations of ___________.
A. Ambedkar Jayanti
B. Ram Navami
C. Samarth Jayanti
D. Hanuman Jayanti

Answer and Explanation

Answer: A

The Government proposes to set up 3000 Van Dhan Kendras involving 30,000 SHGs across the country under the Van Dhan Scheme of the Ministry of Tribal Affairs. In a new game changing initiative, the Prime Minister launched the Van Dhan Scheme of Ministry of Tribal Affairs and TRIFED on 14th April, 2018 during the celebrations of Ambedkar Jayanti.

Question 6: US sprinter __________ runs fastest 100m of 2018 in 9.88 seconds.
A. Moah Lyles
B. Naimi Lyles
C. Noah Lyles
D. Joshua Lyles

Answer and Explanation

Answer: C

US sprinter Noah Lyles runs fastest 100m of 2018 in 9.88 seconds.

Question 7:Deepika Kumari belongs to which sport?
A. Table Tennis
B. Shooting
C. Archery
D. Shot Put

Answer and Explanation

Answer: C

Archer Deepika opened the match with 29 out of a possible 30 points to take a 2-0 lead, before splitting the points with Kroppen in the second.

Question 8:. ____________ was honoured with the Outstanding Achievement Award at the ceremony of IIFA 2018?
A. Anupam Kher
B. Sridevi
C. Padmaja Naidu
D. Shammi Kapoor

Answer and Explanation

Answer: A

Anupam Kher, who has over 500 films to his credit, was honoured with the Outstanding Achievement Award at the ceremony.

Question 9: The _________ Channel is a channel that separates the Andaman Islands and Nicobar Islands from each other in the Bay of Bengal
A. Thirteen Degree
B. Eleven Degree
C. Ten Degree
D. Ten and Half Degree

Answer and Explanation

Answer: C

The Ten Degree Channel is a channel that separates the Andaman Islands and Nicobar Islands from each other in the Bay of Bengal.

Question 10:_______________ is an EU (European Union) research project to develop and fly a low cost in-orbit demonstrator mission that aims to de-risk and verify technologies needed for future ADR (Active Debris Removal) missions.
A. EliminateDebris
B. RemoveDebris
C. DestroyDebris
D. ClearDebris

Answer and Explanation

Answer: B

RemoveDebris is an EU (European Union) research project to develop and fly a low cost in-orbit demonstrator mission that aims to de-risk and verify technologies needed for future ADR (Active Debris Removal) missions.

Daily Current Affairs: 25 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25

Daily Current Affairs 25 June 2018 Current Affairs Quiz June 25 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]