Current Affairs Quiz 25th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 25th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 25th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 25th June 2020

Question 1:__________ State Panchayati Raj Department has won first prize under e-Panchayat Puraskar-2020.
A. Himachal Pradesh
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

  • Himachal Pradesh State Panchayati Raj Department has won first prize under e-Panchayat Puraskar-2020.
  • Chief Minister: Jairam Thakur || Governor: Bandaru Dattatraya.
  • Question 2:______________ and WHO together with the United Nations have launched #HEALTHYTogether Campaign to combat COVID-19.
    A. FIFA
    B. IOC
    C. NBA
    D. FIH

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • International Olympic Committee and WHO together with the United Nations have launched #HEALTHYTogether Campaign to combat COVID-19.
  • International Olympic Committee: Headquarters: Lausanne, Switzerland || President: Thomas Bach
  • Question 3:___________ of each year is the “Day of the Seafarer”, recognizing the invaluable contribution seafarers make to international trade and the world economy, often at great personal cost to themselves and their families.
    A. 27 June
    B. 26 June
    C. 25 June
    D. 24 June

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • 25 June of each year is the “Day of the Seafarer”, recognizing the invaluable contribution seafarers make to international trade and the world economy, often at great personal cost to themselves and their families.
  • This day is celebrated by International Maritime Organization.
  • Question 4:Ministry of Skill Development & Entrepreneurship has partnered with ___________ to launch free Digital Learning Platform ‘Skills Build Reignite’.
    A. Infosys
    B. IBM
    C. Amazon
    D. Cognizant

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Ministry of Skill Development & Entrepreneurship has partnered with IBM to launch free Digital Learning Platform ‘Skills Build Reignite’.
  • Aim: To reach more job seekers.
  • Minister for Skill Development and Entrepreneurship: Mahendra Nath Pandey.
  • IBM: CEO: Arvind Krishna || Headquarters: Armonk, New York
  • Question 5:Moody’s Investors Service has projected India GDP to shrink _________ in 2020.
    A. 3.1%
    B. 3.2%
    C. 3.3%
    D. 3.4%

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Moody’s Investors Service has projected India GDP to shrink 3.1% in 2020.
  • Moody’s Investors Service, often referred to as Moody’s, is the bond credit rating business of Moody’s Corporation, representing the company’s traditional line of business and its historical name.
  • Moody’s Investors Service provides international financial research on bonds issued by commercial and government entities.
  • CEO: Raymond W. McDaniel Jr || Headquarters: New York, United States
  • Question 6:Republic of Mali has given a contract of 500-MW solar park project to ____________.
    A. BEL
    B. BHEL
    C. NTPC
    D. BARC

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Republic of Mali has given a contract of 500-MW solar park project to National Thermal Power Corporation Limited (NTPC).
  • Republic of Mali: Capital: Bamako || Currency: West African CFA franc.
  • NTPC Limited, formerly known as National Thermal Power Corporation Limited, is an Indian Public Sector Undertaking, engaged in the business of generation of electricity and allied activities. It is a company incorporated under the Companies Act 1956 and is promoted by the Government of India.
  • Question 7:__________ Govt has announced ‘Ektu Khelo Ektu Padho’ Scheme.
    A. Nagaland
    B. Assam
    C. Tripura
    D. Manipur

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Tripura Govt has announced ‘Ektu Khelo Ektu Padho’ Scheme.
  • Aim: To engage students by disseminating audio and video contents focused on hands-on learning activities and messages of simple projects
  • Question 8:Union Cabinet has given International Airport status to Kushinagar Airport in _________.
    A. Uttarakhand
    B. Jharkhand
    C. Bihar
    D. Uttar Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Union Cabinet has given International Airport status to Kushinagar Airport in Uttar Pradesh.
  • Kushinagar is a pilgrimage town in the Kushinagar district of the Indian state of Uttar Pradesh. It is an important Buddhist pilgrimage site, where Buddhists believe Gautama Buddha attained Parinirvana after his death. It is an international Buddhist pilgrimage centre.
  • Daily Current Affairs: 25th June

    Daily Current Affairs 25th June 2020 Current Affairs Quiz 25th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest