Current Affairs Quiz 26 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 26 June 2018

Question 1: Which country recently lifted the ban on female drivers?
A. Saudi Arabia
B. Israel
C. Syria
D. Denmark

Answer and Explanation

Answer: A

In a first, women across Saudi Arabia were legally allowed to drive for the first time since 1957 on June 24, 2018, thus, ending the world’s last ban on female drivers which was seen as a symbol of women’s repression in the deeply conservative Muslim kingdom.

Question 2: Pallavi Durua, who belongs to _________, was crowned as the first “Tribal Queen” at the Adi Rani Tribal Queen competition.
A. Manipur
B. Odisha
C. Nagaland
D. Jharkhand

Answer and Explanation

Answer: B

Pallavi Durua, who belongs to Odisha’s Koraput district, was crowned as the first “Tribal Queen” at the Adi Rani Kalinga Tribal Queen competition held at Utkal Mandap.

Question 3: Who is the Minister of Social Justice and Empowerment?
A. ‎Thawar Chand Gehlot
B. Kalraj Misra
C. J P Nadda
D. Ram Bilas Paswan

Answer and Explanation

Answer: A

The Ministry of Social Justice and Empowerment is a Government of India ministry. It is responsible for welfare, social justice and empowerment of disadvantaged and marginalised sections of society.

Question 4: POSHAN Abhiyaan was launched by Prime Minister Narendra Modi on March 8, 2018 in _________.
A. Barmer
B. Nagaur
C. Jhunjhunu
D. Sikar

Answer and Explanation

Answer: C

POSHAN Abhiyaan, also known as National Nutrition Mission, was launched by Prime Minister Narendra Modi on March 8, 2018 in Jhunjhunu, Rajasthan. The POSHAN Abhiyaan empowers the frontline functionaries such as the Anganwadi Workers and Lady Supervisors by providing them with Smartphones.

Question 5: The Prime Minister Modi gifted a ________ Aircraft to President of Seychelles?
A. Droopier
B. Drowsier
C. Durometer
D. Dornier

Answer and Explanation

Answer: D

Modi announced a line of credit worth for Seychelles for purchase of defence hardware. The Prime Minister also gifted Dornier Aircraft to President of Seychelles, an important step towards India’s commitment to augment Seychelles’ defence assets and capability.

Question 6: The naval forces of India and _____________ will conduct the joint patrol exercise “Coordinated Patrol (CORPAT)” in the Bay of Bengal.
A. Thailand
B. Myanmar
C. Bangladesh
D. Indonesia

Answer and Explanation

Answer: C

The naval forces of India and Bangladesh will conduct the joint patrol exercise “Coordinated Patrol (CORPAT)” in the Bay of Bengal from June 27, 2018.

Question 7: Where are the headquarters of Morgan Stanley located ?
A. Chicago
B. Washington DC
C. New York City
D. Los Angelis

Answer and Explanation

Answer: C

Morgan Stanley. Morgan Stanley is an American multinational investment bank and financial services company headquartered at 1585 Broadway in the Morgan Stanley Building, Midtown Manhattan, New York City.

Question 8: Who is the PFA Player of the Year 2017-18 in Premiere League ?
A. Mo Salah
B. Harry Kane
C. Eden Hazard
D. Fermín

Answer and Explanation

Answer: A

The Professional Footballers’ Association Players’ Player of the Year is an annual award given to the player who is adjudged to have been the best of the year in English football. Mo Salah is the winner who plays for Liverpool .

Question 9: Which country’s recently rejected the proposal of developing Indian naval base, and then again agreed for it?
A. Seychelles
B. Malaysia
C. Singapore
D. Indonesia

Answer and Explanation

Answer: A

Seychelles President Danny Faure, ahead of his state visit to India, denied undertaking India-Seychelles joint project to develop naval base at Assumption Island of Seychelles. He also stated that Seychelles will develop military facilities at the island on its own.

Question 10: The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved an equity investment of how much in National Investment & Infrastructure Fund (NIIF)?
A. USD 400 million
B. USD 300 million
C. USD 200 million
D. USD 100 million

Answer and Explanation

Answer: C

The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved a USD 200 million equity investment into the National Investment & Infrastructure Fund (NIIF) of India and the first tranche of $100 million has already been approved by the bank’s Board.

Daily Current Affairs: 26 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26

Daily Current Affairs 26 June 2018 Current Affairs Quiz June 26 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]