Content Ad 002

 

Current Affairs Quiz 26th June 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26th June 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 26th June 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 26th June 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 26th June 2023

 

Question 1:

Why was PM Narendra Modi’s visit to the AlHakim Mosque in Cairo significant for the Dawoodi Bohra Muslim community?

A. It’s a popular tourist destination.

B. It’s named after a famous Bollywood celebrity.

C. It dates back to the 16th century.

D. The mosque is named after AlHakim biAmr Allah, the 16th Fatimid caliph.

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. The mosque is named after AlHakim biAmr Allah, the 16th Fatimid caliph. This connection is significant for the Dawoodi Bohra Muslim community.

 

Question 2:

Which company developed the Omicronspecific mRNA booster vaccine named GEMCOVACOM?

A. GenTech Labs

Content Ad 03

B. Gennova Biopharmaceuticals

C. GenBio Corp

D. GenMeds Pharmaceuticals

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Gennova Biopharmaceuticals developed the mRNA booster vaccine specifically for the Omicron variant.

 

Question 3:

Where is Assam’s first underwater tunnel being constructed?

A. Under the Yamuna River

B. Under the Krishna River

C. Under the Brahmaputra River

D. Under the Ganges River

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The tunnel is being constructed under the Brahmaputra River.

 

Question 4:

How much funding has the World Bank provided to enhance technical education in governmentrun institutions across India?

A. USD 205.5 million

B. USD 235.5 million

C. USD 255.5 million

D. USD 275.5 million

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The World Bank has provided a loan of USD 255.5 million.

 

Question 5:

When is the UN International Day in Support of Victims of Torture observed?

A. June 25th

B. June 26th

C. June 27th

D. June 28th

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The day is observed on June 26th.

 

Question 6:

What is the theme for the World Drug Day 2023?

A. “Eliminate Drugs, Build a Better Tomorrow”

B. “Prevent Drug Abuse, Save Lives”

C. “Say No to Drugs, Say Yes to Life”

D. “People first: Stop stigma and discrimination, strengthen prevention”

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. The theme is “People first: Stop stigma and discrimination, strengthen prevention.”

 

Question 7:

In the Global Startup Ecosystem Report 2023, where does the Bengaluru Startup Ecosystem rank?

A. 18th

B. 19th

C. 20th

D. 21st

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Bengaluru’s Startup Ecosystem ranks 20th.

 

Question 8:

Which countries lead the Global Competitiveness Index 2023?

A. France, Germany, and Italy

B. USA, Canada, and UK

C. Denmark, Ireland, and Switzerland

D. India, China, and Japan

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Denmark, Ireland, and Switzerland lead the Global Competitiveness Index 2023.

 

Question 9:

How much is the deal between Infosys and Danske Bank worth?

A. $350 million

B. $454 million

C. $500 million

D. $600 million

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The deal is valued at $454 million.

 

Question 10:

Who was granted an honorary doctorate by Birmingham City University?

A. Lata Mangeshkar

B. A. R. Rahman

C. Sonu Nigam

D. Shankar Mahadevan

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Shankar Mahadevan received the honorary doctorate.

 

Question 11:

What campaign was launched by the Adani Group during their Foundation Day event?

A. “Cricket Forever”

B. “Adani & Cricket”

C. “Jeetenge Hum”

D. “World Cup Warriors”

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The “Jeetenge Hum” campaign was launched.

 

Question 12:

In which district were the 1,000yearold Jaina sculptures discovered?

A. Hyderabad

B. Secunderabad

C. Warangal

D. Siddipet

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. The sculptures were discovered in Siddipet district.

 

Question 13:

Which international award was PM Narendra Modi recently bestowed with during his visit to Egypt?

A. Order of the Sphinx

B. Order of the Pyramid

C. Order of the Nile

D. Order of the Pharaoh

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. PM Narendra Modi was honored with the ‘Order of the Nile’.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img