Current Affairs Quiz 26th 27th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26th 27th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26th 27th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26th 27th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 26th 27th June 2020

Question 1:__________ has launched ‘Navigating the New Normal’ Campaign.
A. NITI Aayog
B. Planning Commission
C. RBI
D. Finance Ministry

Answer and Explanation

Answer: A

  • NITI Aayog has launched ‘Navigating the New Normal’ Campaign.
  • It is in partnership with Bill and Melinda Gates Foundation, Ashoka University, Centre for Social and Behavioural Change, and Health Ministry and Ministry of Women & Child Development.
  • Aim: To spread the practise Covid-safe behaviours.
  • Question 2: Minister of Petroleum and Natural Gas and Steel, Dharmendra Pradhan has inaugurated Indian Oil Product Application and Development Centre at Paradip, ______________.
    A. Andhra Pradesh
    B. Odisha
    C. Karnataka
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Minister of Petroleum and Natural Gas and Steel, Dharmendra Pradhan has inaugurated Indian Oil Product Application and Development Centre at Paradip, Odisha.
  • Indian Oil Corporation Limited, commonly known as IndianOil is an Indian government-owned oil and gas company headquartered in New Delhi. It is the largest commercial oil company in the country.
  • Chairperson: Sanjiv Singh || Headquarters: New Delhi
  • Question 3: Financial Action Task Force (FATF) has decided to keep __________ in its Grey List.
    A. Afghanistan
    B. Iran
    C. Pakistan
    D. Magnolia

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Financial Action Task Force (FATF) has decided to keep Pakistan in its Grey List.
  • The Financial Action Task Force, also known by its French name, Groupe d’action financière, is an intergovernmental organization founded in 1989 on the initiative of the G7 to develop policies to combat money laundering. In 2001, its mandate was expanded to include terrorism financing.
  • Headquarters: Paris, France || President: Xiangmin Liu
  • Question 4: The world’s first yoga university ‘Vivekananda Yoga University (VaYU)’ outside India has been launched in ____________.
    A. UK
    B. USA
    C. Russia
    D. Japan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The world’s first yoga university ‘Vivekananda Yoga University (VaYU)’ outside India has been launched in Los Angeles, USA.
  • International Day of Yoga globally on 21 June.
  • Theme for 2020 is Yoga for Health – Yoga at Home.
  • Question 5: Actress Priyanka Chopra and filmmaker Anurag Kashyap has been named among the 50 ambassadors at _________tional Film Festival 2020.
    A. Toronto
    B. Berlin
    C. Tokyo
    D. Paris

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The 45th edition Toronto International Film Festival (TIFF) 2020 is to be held virtually.
  • Actress Priyanka Chopra and filmmaker Anurag Kashyap has been named among the 50 ambassadors at Toronto International Film Festival 2020.
  • Question 6: _______ has launched ‘Yuva Pay’ Digital wallet in partnership with UDMA Technologies
    A. HDFC Bank
    B. Axis Bank
    C. Yes Bank
    D. ICICI Bank

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Yes Bank has launched ‘Yuva Pay’ Digital wallet in partnership with UDMA Technologies.
  • Yes Bank: CEO: Prashant Kumar || Headquarters: Mumbai || Tagline: Experience our Expertise.
  • Question 7:_________me the first State to amend Industries (Facilitation) Act For Small, Medium & Large-Scale Industries.
    A. Andhra Pradesh
    B. Bihar
    C. Karnataka
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Karnataka has become the first State to amend Industries (Facilitation) Act For Small, Medium & Large-Scale Industries.
  • Only Gujarat and Rajasthan are the two states in the country that have amended this Act for small scale industries.
  • In Karnataka, It includes small, medium and large scale industries.
  • Question 8:Former England Women’s Captain Clare Connor will become the first female president of Marylebone Cricket Club replacing __________.
    A. Tim cook
    B. Nathan Astley
    C. Anthony lyon
    D. Kumar Sangakkara

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Former England Women’s Captain Clare Connor will become the first female president of Marylebone Cricket Club replacing Kumar Sangakkara.
  • Marylebone Cricket Club is a cricket club founded in 1787 and based since 1814 at Lord’s Cricket Ground, which it owns, in St John’s Wood, London. The club was formerly the governing body of cricket in England, Scotland and Wales, and still holds considerable global influence.
  • Question 9:__________ has won the English Premier League 2019-20 title
    A. Manchester United
    B. Manchester City
    C. Arsenal
    D. Liverpool

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Liverpool has won the English Premier League 2019-20 title.
  • Liverpool Football Club is a professional football club in Liverpool, England, that competes in the Premier League, the top tier of English football.
  • Question 10: Micro-, Small and Medium-sized Enterprises Day is observed globally on _______.
    A. 28th June
    B. 27th June
    C. 26th June
    D. 25th June

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Micro-, Small and Medium-sized Enterprises Day is observed globally on 27th June.
  • Aim: To raise public awareness of MSMEs contribution to sustainable development and the global economy.
  • Question 11:The International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed annually on 26 June
    A. 28th June
    B. 27th June
    C. 26th June
    D. 25th June

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed annually on 26 June.
  • Theme: ‘Better Knowledge for Better Care’.
  • Daily Current Affairs: 26th 27th June

    Daily Current Affairs 26th-27th June 2020 Current Affairs Quiz 26th-27th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest