Current Affairs Quiz 27 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 27 June 2018

Question 1: Statistics Day will be observed on?
A. 29th June
B. 28th June
C. 27th June
D. 30th June

Answer and Explanation

Answer: A

The notable contributions made by Late Professor Prasanta Chandra Mahalanobis in the fields of statistics, statistical system and economic planning, Government of India in 2007, has designated 29th June as the “Statistics Day”.

Question 2: The AI based chat-bot launched by Aviva Life Insurance to provide meaningful insurance guidance?
A. Alisha
B. Aisha
C. Asha
D. Amisha

Answer and Explanation

Answer: A

Aviva Life Insurance has launched a chat-bot named “ALISHA” in partnership with Findability Sciences, a cognitive and artificial intelligence (AI) Solutions Company. The chat-bot, also called Aviva Life Insurance Self Help Assistant.

Question 3: Which of the following is the capital of Somalia ?
A. Somalia City
B. Brazzaville
C. Canbera
D. Mogadishu

Answer and Explanation

Answer: D

Mogadishu known locally as Xamar or Hamar, is the capital and most populous city of Somalia.

Question 4: How many member states are there in European Union ?
A. 27
B. 28
C. 29
D. 26

Answer and Explanation

Answer: B

The European Union consists of 28 member states. Each member state is party to the founding treaties of the union and thereby subject to the privileges and obligations of membership.

Question 5: Where is the head quarter of Export Credit Guarantee Corporation Ltd ?
A. Guru gram
B. Noida
C. New Delhi
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: D

The ECGC Limited is a company wholly owned by the Government of India based in Mumbai, Maharashtra. It provides export credit insurance support to Indian exporters and is controlled by the Ministry of Commerce.

Question 6: MS Dhoni has been signed as the first brand ambassador of ________ Group.
A. Sumantha
B. Sumedha
C. Sumadhura
D. Sumanswaroop

Answer and Explanation

Answer: C

Sumadhura Group, one of South India’s city-based realty majors, has roped in MS Dhoni as its first brand ambassador to represent the brand in all their national campaigns, in a multi-year engagement.

Question 7: How much stake will be owned by Idea share holders in Idea-Vodafone Merger ?
A. 29.8
B. 27.9
C. 28.9
D. 26.9

Answer and Explanation

Answer: C

Idea’s Chairman of the board Kumar Mangalam Birla, proposed to be the non-executive Chairman of merged entity .Vodafone is expected to own 45.1 per cent, 26 per cent by Aditya Birla Group and Idea shareholders will own 28.9 in the combined entity. The merged entity will have around 430 million mobile subscribers from Day 1.

Question 8: Who is the third highest active goal scorer in Football ?
A. Sunil Chhetri
B. Cristiano Ronaldo
C. Lionel Messi
D. Neymar Jr.

Answer and Explanation

Answer: A

Indian football team captain Sunil Chhetri’s tally of 64 goals is third in the list.

Question 9: The United States Ambassador to the United Nations, who is on 3 days visit to India to further strategic ties and developments with United States is:
A. Nikki Haley
B. Ahmad Musa
C. Nick Carter
D. John Minas

Answer and Explanation

Answer: A

United States Ambassador to the United Nations, Nikki Haley will be on three-day visit to India .

Question 10: Which country will host the 4th Annual Meeting of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) in 2019?
A. Singapore
B. Luxembourg
C. Philippines
D. Thailand

Answer and Explanation

Answer: B

The Fourth Annual Meeting of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) will take place in Luxembourg in July 2019. This will be for the first time that the meeting will be held out of Asia and Luxembourg is the first non-regional member of AIIB to host the bank’s Annual Meeting in Luxembourg City.

Daily Current Affairs: 27 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27

Daily Current Affairs 27 June 2018 Current Affairs Quiz June 27 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]