Current Affairs Quiz 27th June 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27th June 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 27th June 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 27th June 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 27th June 2023

 

Question 1:

Which portal has the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying introduced for regulatory approval of veterinary drugs?

A) Kaveri

B) Ganga

C) Nandi

D) Yamuna

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Ministry of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying introduced the Nandi portal to streamline the regulatory approval process for veterinary medicines and vaccines.

 

Question 2:

Who has recently been sworn in as the Prime Minister of Greece?

A) Alexis Tsipras

B) Yannis Stournaras

C) Kyriakos Mitsotakis

D) Evangelos Venizelos

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Kyriakos Mitsotakis, leader of the New Democracy party, took oath as the Prime Minister of Greece for another term.

 

Question 3:

What growth projection has S&P Global Ratings retained for India for FY24?

A) 4%

B) 6%

C) 7%

D) 5%

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: S&P Global Ratings reaffirmed India‚Äôs GDP growth forecast at 6% for the fiscal year 2023-2024.

 

Question 4:

Who has been appointed as the Director of the USA East Coast Chapter by the Indian Economic Trade Organization (IETO)?

A) Michael Miebach

B) Niraj Mittal

C) Nutan Roongta

D) Rajat Verma

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Indian Economic Trade Organization (IETO) appointed Nutan Roongta as the Director for its USA East Coast division.

 

Question 5:

Which organization did Mastercard CEO Michael Miebach recently join the board of?

A) IMF

B) USIndia Strategic and Partnership Forum (USISPF)

C) WTO

D) UNICEF

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Mastercard CEO Michael Miebach joined the directorial board of the USIndia Strategic and Partnership Forum (USISPF).

 

Question 6:

Who has been named the managing director of DBS Bank India?

A) Rajat Verma

B) Niraj Mittal

C) Raghuram Rajan

D) Chanda Kochhar

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: DBS Bank India nominated Rajat Verma as its managing director and head of institutional banking.

 

Question 7:

In the Times Asia Rankings 2023, which Indian institution topped among the Indian universities?

A) IIT Delhi

B) IIT Bombay

C) Delhi University

D) Indian Institute of Science (IISc)

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: According to the Times Higher Education (THE) Asia University Rankings for 2023, the Indian Institute of Science (IISc) emerged as the preeminent institution from India.

 

Question 8:

On what date is the International Micro, Small, and Medium Enterprises (MSME) Day observed?

A) June 15th

B) June 27th

C) July 1st

D) June 10th

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: International Micro, Small, and Medium Enterprises (MSME) Day is celebrated annually on June 27th.

 

Question 9:

Who is the author of the upcoming children’s book ‘The Yoga Sutra for Children’?

A) Amish Tripathi

B) Roopa Pai

C) Arundhati Roy

D) Sudha Murthy

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The book ‘The Yoga Sutra for Children’ is authored by Roopa Pai.

 

Question 10:

Which summit was recently held in Mumbai and featured Dr. Mansukh Mandaviya?

A) Global Health Summit 2023

B) Global Pharmaceutical Quality Summit 2023

C) Global Tech Summit 2023

D) Global Trade Summit 2023

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The 8th Global Pharmaceutical Quality Summit 2023, which was held in Mumbai, saw the significant presence of Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister for Chemicals and Fertilisers and Health & Family Welfare.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Close

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Close