Current Affairs Quiz 28 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 28 June 2018

Question 1: Which is the second most spoken language in India?
A. Telugu
B. Urdu
C. Marathi
D. Bengali

Answer and Explanation

Answer: D

Bengali is the second most spoken language in India. Marathi has replaced Telugu as the third most spoken language in the nation. While Sanskrit is least spoken, Urdu became the seventh most spoken language in India.

Question 2: Who has been appointed as the Chairman of Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)?
A. K Shiva
B. S Ramesh
C. S Rama
D. Ram lingam Raju

Answer and Explanation

Answer: B

Senior bureaucrat S Ramesh has been appointed as the Chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes. S Ramesh has been appointed as Chairman of the CBIC with the status of special secretary to the central government.

Question 3: The Indian Naval Ship ______ is participating in Rim of the Pacific (RIMPAC) 2018 exercise ?
A. INS Sahyadri
B. INS Vikrant
C. INS Gatzi
D. INS Kalhari

Answer and Explanation

Answer: A

The world’s largest multilateral naval exercise Rim of the Pacific (RIMPAC) is all set to begin off Hawaii in the Western Pacific Ocean. The two-month long biennial exercise is likely to be attended by navies of 26 countries including India. Indian Naval Ship Sahyadri has already reached the Pearl Harbour in Hawaii to participate in the 26th edition of RIMPAC exercise.

Question 4: Passport Seva Divas is celebrated on ______.
A. 26 June
B. 27 June
C. 28 June
D. 29 June

Answer and Explanation

Answer: A

External Affairs Minister Sushma Swaraj launched the new Passport Seva App. Now, people can apply for a passport from any part of the country through the App. External Affairs Minister has launched Mobile Passport Application on the occasion of Passport Seva Divas (26 June) in New Delhi.

Question 5: Emergency has been declared in Papua New Guinea over _______ Disease outbreak.
A. Polio
B. Ebola
C. AIDS
D. Malaria

Answer and Explanation

Answer: A

Emergency declared in Papua New Guinea over Polio outbreak. A public health emergency has been declared in three Papua New Guinea (PNG) provinces as the country responds to its first polio outbreak in 18 years when it was declared free of the disease.

Question 6: The World Food Prize was created by Nobel Peace Prize laureate __________ in 1986 to recognize scientists and others who have improved the quality and availability of food.
A. Norman Dormamu
B. Norman Lewis
C. Norman Borlaug
D. Norman Boetang

Answer and Explanation

Answer: C

The World Food Prize was created by Nobel Peace Prize laureate Norman Borlaug in 1986 to recognize scientists and others who have improved the quality and availability of food.

Question 7: Manu Bhaker won the top prize in _________ event at ISSF Junior World Cup in Germany.
A. 25m air pistol
B. 10m air pistol
C. 30m air pistol
D. 20m air pistol

Answer and Explanation

Answer: B

Manu Bhaker won the top prize in 10m air pistol event at ISSF Junior World Cup in Germany.

Question 8: Andhra Pradesh has signed an MoU with which country to upgrade the construction work of its new capital Amaravati?
A. Singapore
B. Japan
C. Malaysia
D. USA

Answer and Explanation

Answer: A

The government of Andhra Pradesh has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Singapore to speed up the construction work of its new capital, Amaravati.

Question 9: What is the capital of Bahrain?
A. Manama
B. Bahrain City
C. Teesta
D. Budapest

Answer and Explanation

Answer: A

Manama is the capital of Bahrain. Currency – Bahraini dinar

Question 10: The 4th National Review and Consultation on Swachh Iconic Places was held in which city?
A. Kolkata
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: B

The 4th National Review and Consultation on Swachh Iconic Places was held in Hyderabad to review the progress relating to maintenance and cleanliness of Iconic Places.

Daily Current Affairs: 28 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28

Daily Current Affairs 28 June 2018 Current Affairs Quiz June 28 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest