Content Ad 002

Current Affairs Quiz 28th June 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28th June 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 28th June 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 28th June 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 28th June 2023

 

Question 1:

Which state in India is set to introduce its first hydrogen-powered train?

A) Gujarat

B) Maharashtra

C) Jind

D) Haryana

Answer and Explanation

Answer: D) Haryana

  • Explanation: Jind is a city, not a state. The first hydrogen-powered train is set to debut in Haryana.

 

Question 2:

What is the theme title of the 8th edition of Swachcha Survekshan 2023?

A) Swachcha Bharat Abhiyan

Content Ad 03

B) Swachcha Survekshan 2023 Mera Sheher, Meri Pehechan

C) Clean India Green India

D) Swachcha India Campaign

Answer and Explanation

Answer: B) Swachcha Survekshan 2023 Mera Sheher, Meri Pehechan

  • Explanation: The theme title for the 8th yearly edition of the urban cleanliness evaluation is “Swachcha Survekshan 2023 Mera Sheher, Meri Pehechan”.

 

Question 3:

Who is the predecessor of Aarti Holla-Maini as the Director of UNOOSA?

A) Rohit Jawa

B) Simonetta Di Pippo

C) Sanjiv Mehta

D) Antonio Guterres

Answer and Explanation

Answer: B) Simonetta Di Pippo

  • Explanation: Aarti Holla-Maini succeeded Simonetta Di Pippo from Italy as the Director of UNOOSA.

 

Question 4:

Who has recently become the MD and CEO of Hindustan Unilever Ltd (HUL)?

A) Sanjiv Mehta

B) Rohit Jawa

C) Aarti Holla-Maini

D) Simonetta Di Pippo

Answer and Explanation

Answer: B) Rohit Jawa

  • Explanation: Rohit Jawa has taken over as the Managing Director and Chief Executive Officer of Hindustan Unilever Ltd (HUL).

 

Question 5:

Which bank was penalized by RBI for lapses in adhering to KYC norms?

A) UP Cooperative Bank

B) HDFC Bank

C) Axis Bank

D) Standard Chartered Bank

Answer and Explanation

Answer: D) Standard Chartered Bank

  • Explanation: The Reserve Bank of India penalized Standard Chartered Bank ₹30 lakh for lapses in adhering to KYC norms.

 

Question 6:

‘Sagar Samajik Sahayog’ guidelines for CSR were introduced by which Union Minister?

A) Shantanu Thakur

B) Shripad Yesso Naik

C) Sarbananda Sonowal

D) Narayan Rane

Answer and Explanation

Answer: C) Sarbananda Sonowal

  • Explanation: Union Minister Sarbananda Sonowal introduced the ‘Sagar Samajik Sahayog’ guidelines for CSR.

 

Question 7:

On what special occasion was the ‘Udyami Bharat-MSME Day’ marked?

A) World Business Day

B) Global Entrepreneurship Day

C) International MSME Day

D) World Startup Day

Answer and Explanation

Answer: C) International MSME Day

  • Explanation: The ‘Udyami Bharat-MSME Day’ was marked on the occasion of International MSME Day.

 

Question 8:

Which institution topped the QS World University Rankings 2024?

A) Harvard University

B) University of Oxford

C) Stanford University

D) Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Answer and Explanation

Answer: D) Massachusetts Institute of Technology (MIT)

  • Explanation: The Massachusetts Institute of Technology (MIT) clinched the top spot in the 2024 edition of QS World University Rankings.

 

Question 9:

Priya A S was awarded the Sahitya Akademi Bal Sahitya Puraskar 2023 for her work in which language?

A) Kannada

B) Tamil

C) Malayalam

D) Telugu

Answer and Explanation

Answer: C) Malayalam

  • Explanation: Priya A S received the Sahitya Akademi Bal Sahitya Puraskar 2023 in Malayalam for her work “Perumazhayathe Kunjithalukal”.

 

Question 10:

Which renowned Indian cricket player was recently inducted into the MCC World Cricket Committee?

A) Virat Kohli

B) Rohit Sharma

C) Jhulan Goswami

D) Mithali Raj

Answer and Explanation

Answer: C) Jhulan Goswami

  • Explanation: Jhulan Goswami, a renowned Indian cricket player, was inducted into the MCC World Cricket Committee.

 

Question 11:

Which essential modern-day invention was John Bannister Goodenough known for?

A) Solar Panel

B) Lithium-Ion Battery

C) OLED Display

D) Quantum Computer

Answer and Explanation

Answer: B) Lithium-Ion Battery

  • Explanation: John Bannister Goodenough was one of the co-inventors of the Lithium-ion battery.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img