Current Affairs Quiz 28th-29th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28th 29th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28th 29th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28th 29th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 28th 29th June 2020

Question 1:___________ is working on setting up e-commerce portal ‘Bharat Craft’ for MSMEs.
A. SBI
B. NABARD
C. RBI
D. PNB

Answer and Explanation

Answer: A

  • SBI is working on setting up e-commerce portal ‘Bharat Craft’ for MSMEs.
  • SBI: Chairperson: Rajnish Kumar || Headquarters: Mumbai || Founded: 1 July 1955
  • Question 2: ___________ will be the first state of the country to procure cow-dung for welfare of cattle owners by launching Godhan Nyay Yojana.
    A. Rajasthan
    B. Chhattisgarh
    C. Punjab
    D. Maharashtra

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Chhattisgarh will be the first state of the country to procure cow-dung for welfare of cattle owners by launching Godhan Nyay Yojana.
  • Chhattisgarh: Chief minister: Bhupesh Baghel || Governor: Anusuiya Uikey
  • Question 3:What is the Capital of Ireland?
    A. Galaway
    B. Belfast
    C. Dublin
    D. Trinity

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Micheal Martin has been appointed Ireland’s Prime Minister.
  • Ireland: Capital: Dublin || Currency: Euro
  • Question 4:SOLV has partnered with _________ Bank to launch SOLV MSME Credit Card for MSMEs.
    A. HSBC
    B. Standard Chartered
    C. DBS
    D. Citi

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • SOLV has partnered with Standard Chartered Bank to launch SOLV MSME Credit Card for MSMEs.
  • The SOLV platform helps retailers and other businesses source high quality products at the best price from suppliers across India.
  • Standard Chartered Bank: Headquarters location: London || CEO: Bill Winters
  • Question 5:PhonePe has partnered with __________ Bank on UPI multi-bank model.
    A. ICICI
    B. HDFC
    C. Axis
    D. Kotak

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • PhonePe has partnered with ICICI Bank on UPI multi-bank model.
  • Phonepe: Founded: December 2015 || CEO: Sameer Nigam || Headquarters location: Bengaluru
  • Question 6:_________ India has launched ‘Global Bharat Program’ designed to enable MSMEs to become Globally Competitive.
    A. Amazon
    B. Adobe
    C. SAP
    D. Microsoft

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • SAP India has launched ‘Global Bharat Program’ designed to enable MSMEs to become Globally Competitive.
  • SAP: CEO: Christian Klein || Headquarters Walldorf Germany
  • Question 7:____________ co-founder Sachin Bansal’s s startup ‘Navi’ has launched new instant lending app.
    A. PhonePe
    B. Ola
    C. Flipkart
    D. Freecharge

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Flipkart co-founder Sachin Bansal’s s startup ‘Navi’ has launched new instant lending app.
  • Sachin Bansal is an Indian billionaire technology entrepreneur. He is best known as the co-founder of Flipkart, that was acquired by Walmart at $16 billion in 2018. During his over 11 year career at Flipkart, Bansal was CEO and chairman. In 2018, Bansal exited Flipkart following the Walmart deal.
  • Question 8:National Statistics Day on ___________ is the day is observed in India on the birth anniversary of PC Mahalanobis, remembered as the ‘Father of Statistics’ in India.
    A. 27th June
    B. 28th June
    C. 30th June
    D. 29th June

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • National Statistics Day on 29th June is the day is observed in India on the birth anniversary of PC Mahalanobis, remembered as the ‘Father of Statistics’ in India.
  • Prasanta Chandra Mahalanobis was an Indian scientist and statistician. He is best remembered for the Mahalanobis distance, a statistical measure, and for being one of the members of the first Planning Commission of free India. He made pioneering studies in anthropometry in India.
  • Question 9:__________ has been ranked at 26th in The Global Startup Ecosystem Report 2020 by Startup Genome.
    A. Pune
    B. Hyderabad
    C. Delhi
    D. Bengaluru

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Bengaluru has been ranked at 26th in The Global Startup Ecosystem Report 2020 by Startup Genome.
  • The list is topped by Silicon Valley in California.
  • Question 10:______________ has approved $500 million loan to India for Strengthening Teaching-Learning and Results for States Program (STARS) to improve quality of education system.
    A. IMF
    B. WB
    C. WEF
    D. ADB

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • World Bank has approved $500 million loan to India for Strengthening Teaching-Learning and Results for States Program (STARS) to improve quality of education system.
  • World Bank: Headquarters: Washington DC || President: David R. Malpass
  • Daily Current Affairs: 28th 29th June

    Daily Current Affairs 28th-29th June 2020 Current Affairs Quiz 28th-29th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest