Current Affairs Quiz 29 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 29 June 2018

Question 1: Kerala besed Jinson Johnson recently broke 42-year-old _____ National Record.
A. 100m
B. 400m
C. 800m
D. 1000m

Answer and Explanation

Answer: C

Middle-distance runner Jinson Johnson broke 42 year old record set to win the gold medal in the men’s 800m event at the 58th National Inter State Championships at the Indira Gandhi Stadium in Guwahati.

Question 2: Which Bollywood celebrity has joined hands with UNESCO to promote Cyber-security for youngsters over Internet?
A. Salman Khan
B. Sonakshi Sinha
C. Dia Mirza
D. Priyanka Chopra

Answer and Explanation

Answer: B

Sonakshi Sinha has collaborated with UNESCO to promote a safe and secure cyber environment for youngsters to ensure they are not targeted for bullying, abuse, exploitation and more through the internet.

Question 3: Who is the CEO of EXIM Bank ?
A. Yaduvendra Mathur
B. Jayant Gupta
C. Ravi Vashishatha
D. Asha Latha

Answer and Explanation

Answer: A

Exim Bank Headquarters in: Mumbai, Founded in: 1982, CEO- Shri Yaduvendra Mathur.

Question 4: Which country is going to organise Women’s Hockey World Cup 2018 ?
A. England
B. Netherland
C. Australia
D. Ireland

Answer and Explanation

Answer: A

England will organise Women’s Hockey World Cup 2018 and Rani Rampal to lead India in Women’s Hockey World Cup

Question 5: Where is the headquarter of Bharat Heavy Electricals Ltd. (BHEL) ?
A. New Delhi
B. Bangalore
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: A

Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) owned and founded by the Government of India, is an engineering and manufacturing company based in New Delhi, India. Established in 1964, BHEL is India’s largest power generation equipment manufacturer.

Question 6: Which among the given flagship programme has won the Gold Award in infrastructure sector at 52nd Skoch Summit 2018?
A. Bharatmala Project
B. Aayushman Bharat
C. Sagarmala Project
D. Mission Indradhanush

Answer and Explanation

Answer: C

The ‘Sagarmala’, flagship programme of the Ministry of Shipping for port-led-prosperity has received the ‘Gold Award’ in infrastructure sector at 52nd Skoch Summit 2018 in New Delhi.

Question 7: What is the full form of second last ‘N’ in NIMHANS ?
A. Nurture
B. Nature
C. Neuro
D. Neutral

Answer and Explanation

Answer: C

National Institute of Mental Health and Neuro Sciences (NIMHANS), Bengaluru

Question 8: Women Entrepreneurs Platform (WEP) has been launched by____________ .
A. Niti Aayog
B. Planning Commission
C. Ministry of Women and Child Development
D. Development council of India

Answer and Explanation

Answer: A

The WEP was established on the occasion of International Women’s Day (8 March) to substantially increase the number of women entrepreneurs who will create and empower a dynamic New India.

Question 9: The 2018 Asian Games will take place in which country?
A. China
B. Japan
C. Australia
D. Indonesia

Answer and Explanation

Answer: D

The 18th Asian Games (Jakarta Palembang 2018) is scheduled to be held from 18 August to 2 September 2018 in the Indonesian cities of Jakarta and Palembang

Question 10: The US State Department categorised _________ as the “worst human trafficking country” for the 16th straight year in its annual ‘2018 Trafficking in Persons Report’.
A. South Korea
B. North Korea
C. Somalia
D. Myanmar

Answer and Explanation

Answer: B

The US State Department categorised North Korea as the “worst human trafficking country” for the 16th straight year in its annual ‘2018 Trafficking in Persons Report’

Daily Current Affairs: 29 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29

Daily Current Affairs 29 June 2018 Current Affairs Quiz June 29 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]