Current Affairs Quiz 30 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 June 2018

Question 1: NASA is set to launch world’s lightest satellite named ‘Jaihind-1S’. It is developed by Indian engineering students of__________?
A. Hindustan Institute of Technology and Science, Chennai
B. Indian Institute of Technology, Delhi
C. Indian Institute of Technology, Mumbai
D. IISC Bangalore

Answer and Explanation

Answer: A

Four engineering students from Hindustan Institute of Technology and Science near Chennai, Tamil Nadu have developed the world’s lightest satellite ‘Jaihind-1S’.

Question 2: What is the name of App which helps to track and trace missing and abandoned children in India ?
A. BachPan
B. ReUnite
C. RUnity
D. Unity

Answer and Explanation

Answer: B

Nobel Peace Prize recipient Kailash Satyarthi, along with Suresh Prabhu launched a mobile application called ‘ReUnite’ which helps to track and trace missing and abandoned children in India.

Question 3: How many UNESCO World heritage Sites are there in India ?
A. 37
B. 36
C. 38
D. 35

Answer and Explanation

Answer: A India’s nomination of the “Victorian and Art Deco Ensembles of Mumbai” has been inscribed on 37th UNESCO’s World Heritage list of India.

Question 4: The Union Government had constituted the Islands Development Agency on __________ ?
A. June 1st, 2017
B. July 1st, 2017
C. June 1st, 2018
D. July 1st, 2018

Answer and Explanation

Answer: A

The Union Government had constituted the Islands Development Agency on June 1st, 2017. 26 islands have been listed for holistic development.

Question 5: What is the capital of Indonesia ?
A. Suva
B. Jakarta
C. Sumatra
D. Bali

Answer and Explanation

Answer: B

Jakarta is the capital of Indonesia. Currency‎: ‎Indonesian rupiah‎ (Rp)

Question 6: Who is the Chairman of Life Insurance Corporation of India ?
A. V.K. Luhadia
B. V.K. Saksena
C. V.K. Sharma
D. V.K. Biswa

Answer and Explanation

Answer: C

V.K. Sharma is the chairman of LIC India. Head Quarter Mumbai

Question 7: Which of the following has been appointed as the President of the International Kabaddi Federation (IKF)?
A. Ashok Gehlot
B. Diljit Singh
C. Janardan Singh Gehlot
D. Janardan Jakhar

Answer and Explanation

Answer: C

The International Kabaddi Federation (IKF) has appointed Janardan Singh Gehlot as the President of the federation for the next four years.

Question 8: Who is the Managing Director and CEO of RBL Bank ?
A. M K Mathur
B. Vinay Sheel Oberoy
C. Vishwavir Ahuja
D. D K khatri

Answer and Explanation

Answer: C

RBL Bank inducted Mr. Vishwavir Ahuja as the Managing Director and CEO. Headquarters‎: ‎Mumbai, Maharashtra‎, India

Question 9: DBS Bank Singapore is the only second foreign bank soon to open its wholly owned subsidiary in India. Which is the first foreign bank to receive RBI’s approval for the same?
A. HSBC Bank
B. Bank of America
C. Royal Bank of Scotland
D. State Bank of Mauritius

Answer and Explanation

Answer: D

DBS Bank of Singapore is set to launch its India subsidiary in October, the second foreign bank in the country to convert its local operations into a wholly-owned entity. State Bank of Mauritius was the first to open a local subsidiary in India last year, after RBI came out with the regulations in 2013.

Question 10: Who will be the first Indian to play in Australia’s Big Bash T20 league ?
A. Jhulan Goswami
B. Mitali Raj
C. Smriti Mandhana
D. Harmanpreet Kaur

Answer and Explanation

Answer: D

Harmanpreet Kaur is the first Indian to play in Australia’s Big Bash T20 league, has signed for Lancashire Thunder.

Daily Current Affairs: 30 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29June-30

Daily Current Affairs 30 June 2018 Current Affairs Quiz June 30 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest