Current Affairs Quiz 30th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30th June 2020

Question 1:___________ forest department has developed India’s first lichen park in Pithoragarh.
A. Uttarakhand
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

  • Uttarakhand forest department has developed India’s first lichen park in Pithoragarh.
  • Uttarakhand: Chief Minister: Trivendra Singh Rawat || Governor: Baby Rani Maurya.
  • Question 2: _____________ Government has launched the world’s largest plasma therapy trials ‘Project Platina’ for COVID-19 patients.
    A. Delhi
    B. Maharashtra
    C. Gujarat
    D. Tamil Nadu

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Maharashtra Government has launched the world’s largest plasma therapy trials ‘Project Platina’ for COVID-19 patients.
  • Governor: Bhagat Singh Koshyari.
  • Question 3:Tribal Affairs Minister ____________ has inaugurated the TRIBES India store on the Government e-Marketplace (GeM).
    A. Babulal Marandi
    B. Shibu Soren
    C. Arjun Munda
    D. Ram Vilas Paswan

    Answer and Explanation

    Answer: C

    Tribal Affairs Minister Arjun Munda has inaugurated the TRIBES India store on the Government e-Marketplace (GeM).

    Question 4:____________ has announced India’s first COVID-19 Vaccine Candidate ‘COVAXIN’ with DCGI approval for Human Clinical Trials.
    A. Sun Pharma
    B. Bharat Biotech
    C. Lupin Biotech
    D. Cipla Pharma

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Bharat Biotech has announced India’s first COVID-19 Vaccine Candidate ‘COVAXIN’ with DCGI approval for Human Clinical Trials.
  • Bharat Biotech: Headquarters: Hyderabad || Founder: Krishna Ella
  • Question 5:Indian Navy has inducted an advanced anti-torpedo decoy system named ‘Maareech’ developed by ________________.
    A. DRDO
    B. ISRO
    C. HAL
    D. BHEL

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Indian Navy has inducted an advanced anti-torpedo decoy system named ‘Maareech’ developed by DRDO.
  • DRDO: Headquarter: New Delhi || Chairman: Dr G. Satheesh Reddy || Chief of Naval Staff: Admiral Karambir Singh.
  • Question 6:International Day of Parliamentarism is observed globally on ____________ every year by Inter-Parliamentary Union.
    A. 28 June
    B. 29 June
    C. 30 June
    D. 27 June

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • International Day of Parliamentarism is observed globally on 30 June every year by Inter-Parliamentary Union.
  • The Inter-Parliamentary Union is a global inter-parliamentary institution established in 1889 by Frédéric Passy and William Randal Cremer. It was the first permanent forum for political multilateral negotiations.
  • Headquarters location: Geneva || President: Gabriela Cuevas Barron
  • Question 7:India has inked an pact with ___________ for 600 MW Kholongchhu Hydroelectric Project.
    A. Myanmar
    B. Nepal
    C. Bhutan
    D. Sri Lanka

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India has inked an pact with Bhutan for 600 MW Kholongchhu Hydroelectric Project.
  • Bhutan: Capital: Thimphu || Prime minister: Lotay Tshering || Currency: Bhutanese ngultrum.
  • Question 8:Popstar ___________ has been honored with the BET 2020 Humanitarian Award.
    A. Shakira
    B. Jay Z
    C. Rihanna
    D. Beyonce

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Popstar Beyonce has been honored with the BET 2020 Humanitarian Award.
  • Beyoncé is an American singer, songwriter, record producer, dancer, and actress. Born and raised in Houston, Texas, Beyoncé performed in various singing and dancing competitions as a child.
  • Question 9:Indian umpire ___________has been inducted in ICC Elite Panel
    A. Nitin Singh
    B. Nitin Saha
    C. Nitin Vijay
    D. Nitin Menon

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Indian umpire Nitin Menon has been inducted in ICC Elite Panel
  • ICC: Chairperson: Shashank Manohar || CEO: Manu Sawhney || Headquarters: Dubai, United Arab Emirates
  • Question 10:___________ has been ranked at 36th position in top 50 Executive MBA (EMBA) Rankings by QS (Quacquarelli Symonds).
    A. IIM Ahmedabad
    B. IIM Bangalore
    C. IIM Calcutta
    D. IIM Indore

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • IIM Bangalore has been ranked at 36th position in top 50 Executive MBA (EMBA) Rankings by QS (Quacquarelli Symonds).
  • The Wharton School has retained its position as the world’s best Executive MBA (EMBA) by QS (Quacquarelli Symonds)
  • Question 11:India has been ranked at _________ rank in terms of money parked by its citizens, according to Swiss National Bank (SNB)’s ‘Annual banking statistics, 2019’.
    A. 78th
    B. 75th
    C. 79th
    D. 77th

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India has been ranked at 77th rank in terms of money parked by its citizens, according to Swiss National Bank (SNB)’s ‘Annual banking statistics, 2019’.
  • Britain has topped the charts for the same.
  • The Swiss National Bank is the central bank of Switzerland, responsible for the nation’s monetary policy and the sole issuer of Swiss franc banknotes.
  • Question 12:United Nations has honoured __________ Health Minister K.K Shailaja for maintaining low mortality rates in the state.
    A. Punjab
    B. Kerala
    C. Rajasthan
    D. Andhra Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • United Nations has honoured Kerala Health Minister K.K Shailaja for maintaining low mortality rates in Kerala.
  • The United Nations is an intergovernmental organization that aims to maintain international peace and security, develop friendly relations among nations, achieve international cooperation, and be a centre for harmonizing the actions of nations.
  • Daily Current Affairs: 30th June

    Daily Current Affairs 30th June 2020 Current Affairs Quiz 30th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest