Current Affairs Quiz 3rd 4th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3rd 4th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3rd 4th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3rd 4th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3rd 4th June 2020

Question 1:_____________ has been named to the list of the Everest Group’s PEAK Matrix® Top 20 IT Service Providers of the Year 2020.
A. Honeywell
B. UST Global
C. TCS
D. Cognizant

Answer and Explanation

Answer: B

UST Global has been named to the list of the Everest Group’s PEAK Matrix® Top 20 IT Service Providers of the Year 2020. UST Global: CEO: Krishna Sudheendra || Headquarters: Aliso Viejo, California, United States

Question 2:India has dropped 6 places to the _____________ spot in a latest ranking of World’s Best Startup Ecosystems by Startup blink.
A. 25th
B. 23rd
C. 27th
D. 29th

Answer and Explanation

Answer: B

  • India has dropped 6 places to the 23rd spot in a latest ranking of World’s Best Startup Ecosystems by Startup blink.
  • Top Three:
  • 1. USA
  • 2. UK
  • 3. Israel
  • Question 3:In April 2018, the United Nations General Assembly declared ____________ as International World Bicycle Day.
    A. June 6
    B. June 5
    C. June 3
    D. June 4

    Answer and Explanation

    Answer: C

    In April 2018, the United Nations General Assembly declared June 3 as International World Bicycle Day.

    Question 4:Uday Kotak has assumed office as the president of the _____________ for 2020-21.
    A. CII
    B. CCI
    C. FICCI
    D. NASSCOM

    Answer and Explanation

    Answer: A

    Uday Kotak has assumed office as the president of the Confederation of Indian Industry (CII) for 2020-21. CII: Headquarters – New Delhi || President- Uday Kotak || Vice President- Sanjiv Bajaj

    Question 5:Gaitri Kumar has been appointed next High Commissioner of India to _____________.
    A. UK
    B. USA
    C. Russia
    D. Brazil

    Answer and Explanation

    Answer: A

    Gaitri Kumar has been appointed next High Commissioner of India to UK. Capital: London || Constituent countries: England; Scotland; Wales; Northern Ireland || Prime minister: Boris Johnson

    Question 6:What is the Capital of Finland?
    A. Denver
    B. Oslo
    C. Helsinki
    D. Nairobi

    Answer and Explanation

    Answer: C

    Finland: Prime Minister: Sanna Marin || Capital: Helsinki || Currency: Euro

    Question 7:_____________ will acquire 9% stake in Jio Platforms via Jaadhu Holdings LLC which is an indirect wholly owned subsidiary of ____________.
    A. Microsoft
    B. Amazon
    C. Facebook
    D. Google

    Answer and Explanation

    Answer: C

    Facebook will acquire 9% stake in Jio Platforms via Jaadhu Holdings LLC which is an indirect wholly owned subsidiary of Facebook. Facebook: || CEO: Mark Zuckerberg || Headquarters: Menlo Park, California, United States

    Question 8:Yes Bank has acquired 24.19% stake in ___________.
    A. D2H
    B. Sun TV DTH
    C. TATA Sky
    D. Dish TV

    Answer and Explanation

    Answer: D

    Yes Bank has acquired 24.19% stake in Dish TV India Ltd. Yes Bank: Headquarters: Mumbai || Yes Bank MD & CEO: Prashant Kumar

    Question 9:____________ has partnered with Transport Corporation of India Limited to facilitate real time payments for truck drivers.
    A. Bank of America
    B. HSBC Bank
    C. Standard Chartered Bank
    D. DBS Bank

    Answer and Explanation

    Answer: D

    DBS Bank has partnered with Transport Corporation of India Limited to facilitate real time payments for truck drivers.

    Question 10:____________ has become the first private company to fly astronauts into orbit.
    A. SpaceX
    B. Tesla
    C. Blue Origin
    D. Boeing

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • SpaceX has become the first private company to fly astronauts into orbit.
  • NASA astronauts Robrt Behnken and Douglas Hurley docked the SpaceX capsule with the International Space Station.
  • SpaceX: founder & CEO: Elon Musk || Founded: 2002 || Headquarters: Hawthorne, California, United States of America.
  • The administrator of the NASA: Jim Bridenstine.
  • Question 11:Government of India has launched ___________ to conduct a skill mapping exercise and provide employment opportunities.
    A. SWADES Scheme
    B. SWAGAT Scheme
    C. ROJAGAR Scheme
    D. MADAD Scheme

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Government of India has launched SWADES Scheme to conduct a skill mapping exercise and provide employment opportunities.
  • SWADES means Skilled Workers Arrival Database for Employment Support.
  • Daily Current Affairs: 3rd 4th June

    Daily Current Affairs 3rd-4th June 2020 Current Affairs Quiz 3rd-4th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest