Content Ad 002

Current Affairs Quiz 4th June 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4th June 2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 4th June 2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 4th June 2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 4th June, 2024

 

Question 1:

Who has become Mexico’s first woman president?

A) Claudia Sheinbaum

B) Margarita Zavala

C) Rosario Robles

D) Ana Guevara

Answer and Explanation

Answer: A) Claudia Sheinbaum

  • Explanation: Claudia Sheinbaum from the ruling Morena party has been elected as Mexico’s first woman president.

 

Question 2:

Which party secured a significant victory in the Arunachal Pradesh Assembly elections?

A) Congress

Content Ad 03

B) BJP

C) TMC

D) AAP

Answer and Explanation

Answer: B) BJP

  • Explanation: The Bharatiya Janata Party (BJP) won 46 out of 60 seats in the Arunachal Pradesh Assembly elections.

 

Question 3:

Which city ceased to be the joint capital of Telangana and Andhra Pradesh on June 2, 2024?

A) Hyderabad

B) Vijayawada

C) Warangal

D) Visakhapatnam

Answer and Explanation

Answer: A) Hyderabad

  • Explanation: Hyderabad officially ceased to be the joint capital of Telangana and Andhra Pradesh on June 2, 2024.

 

Question 4:

Which organization has approved the establishment of a new Indian Institute of Management (IIM) in Kamrup district, Assam?

A) UGC

B) AICTE

C) Ministry of Education

D) NITI Aayog

Answer and Explanation

Answer: C) Ministry of Education

  • Explanation: The Ministry of Education has approved the establishment of a new Indian Institute of Management (IIM) in Kamrup district, Assam.

 

Question 5:

Which platform has partnered with the Gurugram Cyber Police for the Cyber Security Summer Internship Program?

A) Paytm

B) Zupee

C) Flipkart

D) Amazon

Answer and Explanation

Answer: B) Zupee

  • Explanation: Zupee has partnered with the Gurugram Cyber Police for the Cyber Security Summer Internship Program named ‘Cyber Warriors’.

 

Question 6:

Who has invested in and become the brand ambassador for Greenday’s ‘Better Nutrition’?

A) Virat Kohli

B) PV Sindhu

C) Neeraj Chopra

D) Mary Kom

Answer and Explanation

Answer: B) PV Sindhu

  • Explanation: PV Sindhu has invested in and become the brand ambassador for Greenday’s ‘Better Nutrition’.

 

Question 7:

Which company has partnered with Gati Shakti Vishwavidyalaya for 5G/6G research?

A) Ericsson

B) Nokia

C) Samsung

D) Huawei

Answer and Explanation

Answer: B) Nokia

  • Explanation: Nokia has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Gati Shakti Vishwavidyalaya (GSV) for 5G/6G research.

 

Question 8:

What milestone did the State Bank of India (SBI) recently achieve in terms of market capitalization?

A) ₹6 lakh crore

B) ₹7 lakh crore

C) ₹8 lakh crore

D) ₹9 lakh crore

Answer and Explanation

Answer: C) ₹8 lakh crore

  • Explanation: The State Bank of India (SBI) recently surpassed the ₹8 lakh crore mark in market capitalization.

 

Question 9:

What is the revised GDP growth forecast for India for the calendar year 2024 by Goldman Sachs?

A) 6.5%

B) 6.7%

C) 6.9%

D) 7.1%

Answer and Explanation

Answer: C) 6.9%

  • Explanation: Goldman Sachs has revised India’s GDP growth forecast for 2024 to 6.9%.

 

Question 10:

What is the name of SEBI’s new personal finance app?

A) Saathi

B) Saathi 2.0

C) Nivesh

D) Investor

Answer and Explanation

Answer: B) Saathi 2.0

  • Explanation: SEBI has launched a new personal finance app named “Saathi 2.0”.

 

Question 11:

Which country continued to be the highest recipient of FDI from Singapore in 2023-24 despite a slight contraction?

A) China

B) Japan

C) India

D) South Korea

Answer and Explanation

Answer: C) India

  • Explanation: Despite a slight contraction, India remained the highest recipient of FDI from Singapore in 2023-24.

 

Question 12:

Where was the 21st Shangri-La Dialogue held?

A) Bangkok

B) Kuala Lumpur

C) Singapore

D) Jakarta

Answer and Explanation

Answer: C) Singapore

  • Explanation: The 21st Shangri-La Dialogue was held in Singapore.

 

Question 13:

What common time system project is NASA working on for lunar missions?

A) Project Apollo

B) Artemis program

C) Lunar Gateway

D) Moonbase Alpha

Answer and Explanation

Answer: B) Artemis program

  • Explanation: As part of the Artemis program, NASA is working on creating a common time system for lunar missions.

 

Question 14:

What is the record prize money for the 2024 ICC Men’s T20 World Cup winners?

A) $2.1 million

B) $2.3 million

C) $2.45 million

D) $2.5 million

Answer and Explanation

Answer: C) $2.45 million

  • Explanation: The winners of the 2024 ICC Men’s T20 World Cup will receive a record-breaking prize money of $2.45 million.

 

Question 15:

When is the International Day of Innocent Children Victims of Aggression observed?

A) June 1

B) June 2

C) June 3

D) June 4

Answer and Explanation

Answer: D) June 4

  • Explanation: The International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on June 4 each year.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img