Content Ad 002

Current Affairs Quiz 5th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5th June 2020

Question 1:AFC has granted __________ the Rights to host AFC Women’s Asian Cup 2022 Finals.
A. India
B. Pakistan
C. China
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

  • AFC has granted India the Rights to host AFC Women’s Asian Cup 2022 Finals.
  • Asian Football Confederation: Headquarters: Kuala Lumpur, Malaysia || President: Salman bin Ibrahim Al Khalifa || General Secretary: Windsor John
  • Question 2:World Environment Day is celebrated on ___________ every year, and is the United Nations’ principal vehicle for encouraging awareness and action for the protection of the environment.
    A. 4 June
    B. 5 June
    C. 6 June
    D. 7 June

    Answer and Explanation

    Answer: B

    World Environment Day is celebrated on 5 June every year, and is the United Nations’ principal vehicle for encouraging awareness and action for the protection of the environment. Theme: ‘Celebrating Biodiversity’

    Question 3:____________ has appointed ex-Google CFO as new board chairman.
    A. Microsoft
    B. Facebook
    C. Twitter
    D. Amazon

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Twitter has appointed ex-Google CFO as new board chairman.
  • Twitter: CEO: Jack Dorsey || Twitter formed: 21 March 2006 || Headquarters: San Francisco, California
  • Question 4: ________________ has become the new chairman of British Academy of Film and Television Arts (BAFTA).
    A. Krisha Majumdar
    B. Krishnendu Majumdar
    C. Kiran Majumdar
    D. Krishna Majumdar

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Krishnendu Majumdar has become the new chairman of British Academy of Film and Television Arts (BAFTA).
  • The British Academy Film Awards or BAFTA Film Awards are presented in an annual award show hosted by the British Academy of Film and Television Arts to honour the best British and international contributions to film.
  • Question 5:Virendra Nath Datt has been appointed as the Chairman & Managing Director of ____________.
    A. National Fertilizers Limited
    B. Indian Farmers Fertiliser Limited
    C. Coromandel International
    D. Chambal Fertilisers

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Virendra Nath Datt has been appointed as the Chairman & Managing Director of National Fertilizers Limited.
  • National Fertilizers Limited: Headquarters: Noida || National Fertilizers Limited established: 1 September 1979.
  • Question 6:_____________ India has appointed former Miss World Manushi Chillar as brand ambassador.
    A. Reebok
    B. Puma
    C. Adidas
    D. FIla

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Adidas India has appointed former Miss World Manushi Chillar as brand ambassador.
  • Adidas : Headquarters: Herzogenaurach, Germany || CEO: Kasper Rørsted
  • Question 7:______________ has launched PM SVANidhi scheme which is a Special Micro-Credit Facility Scheme.
    A. Ministry of Home Affairs
    B. Ministry of Finance
    C. Ministry of Housing and Urban Affairs
    D. Ministry of Information Technology

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Ministry of Housing and Urban Affairs has launched PM SVANidhi scheme (PM Street Vendor’s Atma Nirbhar Nidhi (PM SVANidhi) scheme) which is a Special Micro-Credit Facility Scheme.
  • Street vendors will be provided affordable loans under the PM SVANidhi scheme.
  • Minister of Housing and Urban Affairs: Hardeep Singh Puri.
  • Question 8:Indian Energy Exchange has launched ______________.
    A. Mode-Time Electricity Market
    B. Mean Time Electricity Market
    C. Gross Time Electricity Market
    D. Real-Time Electricity Market

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Indian Energy Exchange has launched ‘Real-Time Electricity Market’.
  • Real-Time Electricity Market will facilitate the power utilities to reduce dependency on deviation framework and save on the huge penalties.
  • Daily Current Affairs: 5th June

    Daily Current Affairs 5th June 2020 Current Affairs Quiz 5th June 2020 Current Affairs Infographic

    Content Ads 02 Sample 01
    Pop Up

    LIVE STREAMING ON YOUTUBE

    Starting 3rd June 2024, 7pm

    Onwards

    FREE CHEAT SHEET

    Learn
    How to Master VA-RC 

    This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

    No thanks, I don't want it.

    Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

    Rsz 1rsz Close Img

    Join Our Newsletter

    Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

    Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
    Rsz 1rsz Close Img