Current Affairs Quiz 6th 7th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6th 7th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6th 7th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6th 7th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 6th 7th June 2020

Question 1:______________ has been named EY World Entrepreneur Of The Year for 2020.
A. Kiran Mazumdar Shaw
B. RoshniNadar
C. Naina Lal Kidwai
D. Chanda Kochhar

Answer and Explanation

Answer: A

  • Kiran Mazumdar Shaw has been named EY World Entrepreneur Of The Year for 2020.
  • Kiran Mazumdar Shaw is the founder and current Chairperson and Managing Director of Biocon Limited
  • She is the only the third Indian to receive this prestigious award joining the leagues Uday Kotak and Narayana Murthy.
  • Question 2:_______________ has been appointed as India’s new ambassador to World Trade Organization.
    A. TS Thirumurthi
    B. Brajendra Navnit
    C. Rajeev Kumar
    D. Rajeev Topno

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Brajendra Navnit has been appointed as India’s new ambassador to World Trade Organization.
  • World Trade Organization;: Headquarters: Geneva, Switzerland || Membership: 164 member states || Founded: 1 January 1995.
  • Question 3:____________ has been appointed as the Senior Advisor to the Executive Director of World Bank.
    A. Brajendra Navnit
    B. Amitabh Kant
    C. Rajeev Topno
    D. TS Thirumurthi

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Rajeev Topno has been appointed as the Senior Advisor to the Executive Director of World Bank.
  • Rajeev Topno is an Indian Civil Servant as a member of Indian Administrative Service of Gujarat Cadre and as director to the Prime Minister’s office New Delhi. On 16 July 2014 he was appointed private secretary to the Prime Minister of India, Narendra Modi.
  • President of World Bank: David Malpass
  • Question 4:Information booklet ‘Safe online learning in the times of COVID-19’ has been launched by NCERT and ________.
    A. UNICEF
    B. UNESCO
    C. WEF
    D. WHO

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Information booklet ‘Safe online learning in the times of COVID-19’ has been launched by NCERT and UNESCO.
  • NCERT: Headquarters: New Delhi || Director: Hrushikesh Senapaty || Founder: Government of India || Founded: 1961 || President: Ramesh Pokhriyal
  • UNESCO: Headquarters: Paris, France || Head: Audrey Azoulay
  • Question 5: Mastercard, ___________ and Worldline have launched Soft POS to enable smartphones to be used as POS devices.
    A. Axis Bank
    B. HDFC Bank
    C. ICICI Bank
    D. Kotak Bank

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Mastercard, Axis Bank and Worldline have launched Soft POS to enable smartphones to be used as POS devices.
  • Axis Bank : Headquarters– Mumbai || Chief Executive Officer– Amitabh Chaudhry
  • MasterCard : Headquarters– New York || Chief Executive Officer– Ajay Banga
  • Question 6:_____________ has launched a Rs 500 crore ‘Payments Infrastructure Development Fund’.
    A. NABARD
    B. SEBI
    C. RBI
    D. PFRDA

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • RBI has launched a Rs 500 crore ‘Payments Infrastructure Development Fund’.
  • Aim: To encourage acquirers to deploy Points of Sale (PoS) infrastructure.
  • RBI 25th Governor: Shaktikanta Das || Headquarters: Mumbai || Founded: 1 April 1935, Kolkata.
  • Question 7:Former Miss World Manushi Chhillar has teamed up with ____________ to spread awareness about menstruation.
    A. WHO
    B. UNESCO
    C. UNICEF
    D. WB

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Former Miss World Manushi Chhillar has teamed up with UNICEF to spread awareness about menstruation.
  • UNICEF: Executive Director– Henrietta H. Fore || Headquarters– New York
  • Question 8:_______________ will host a Unique Twin Summit in January 2021.
    A. UNDP
    B. UNESCO
    C. UNICEF
    D. World Economic Forum

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Economic Forum will host a Unique Twin Summit in January 2021.
  • Aim: Connecting key global governmental and business leaders in Davos.
  • Theme: ‘The Great Reset’.
  • Founder and Executive Chairman of the World Economic Forum: Klaus Schwab.
  • Question 9:_____________ has become first state to provide free internet to poor.
    A. Andhra Pradesh
    B. Karnataka
    C. Tamil Nadu
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Kerala has become first state to provide free internet to poor.
  • Chief Minister: Pinarayi Vijayan || Governor: Arif Mohammad Khan.
  • Question 10:Cabinet has approved the renaming of ____________ Port Trust as Syama Prasad Mukherjee Port Trust.
    A. Vizag
    B. Kolkata
    C. Chennai
    D. Surat

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Cabinet has approved the renaming of Kolkata Port Trust as Syama Prasad Mukherjee Port Trust.
  • Syama Prasad Mukherjee was an Indian politician, barrister and academician, who served as the Minister for Industry and Supply in Prime Minister Jawaharlal Nehru’s cabinet.
  • Question 11:_______________ retired as the Chairman of Delhi Land & Finance Limited (DLF).
    A. Khushwant Pal Singh
    B. Kamaal Pal Singh
    C. Kushal Pal Singh
    D. Kushik Pal Singh

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Kushal Pal Singh retired as the Chairman of Delhi Land & Finance Limited (DLF).
  • DLF Limited is Gurgaon based commercial real estate developer. It was founded by Chaudhary Raghvendra Singh in 1946 and is based in New Delhi, India.
  • Question 12:What is the currency of Romania?
    A. Sofia
    B. Budapest
    C. Belgrade
    D. Bucharest

    Answer and Explanation

    Answer: D

    Romania : Capital: Bucharest || Currency: Romanian leu

    Daily Current Affairs: 6th 7th June

    Daily Current Affairs 6th-7th June 2020 Current Affairs Quiz 6th-7th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest