Content Ad 002

Current Affairs Quiz 7 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 June 2019

Question 1:Where is the Headquarter of UNICEF?
A. New York
B. Paris
C. Vienna
D. Geneva

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: New York, New York, United States || Head: Henrietta H. Fore || Founded: 11 December 1946, New York, New York, United States || Founders: United Nations General Assembly, Ludwik Rajchman || Parent organizations: United Nations General Assembly, United Nations Economic and Social Council

Question 2:Bancha in Betul district, ___________ is India’s first Solar Kitchen only Village.
A. Haryana
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: B

Bancha in Betul district, Madhya Pradesh is India’s first Solar Kitchen only Village. It has zero wooden stoves and almost no use for LPG cylinders.

Question 3:India has test fired Brahmos Supersonic Cruise Missile from Chandipur in __________.
A. Odisha
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

India has test fired Brahmos Supersonic Cruise Missile from Chandipur in Odisha.

Question 4:Russia has launched first Arctic Train Service named ‘Zarengold’ to __________ from St. Petersburg station through Russia’s Arctic region.
A. Denmark
B. Sweden
C. Poland
D. Norway

Answer and Explanation

Answer: D

Russia has launched first Arctic Train Service named ‘Zarengold’ to Norway from St. Petersburg station through Russia’s Arctic region.

Question 5:Who is the President of France? (June 2019)
A. Angela Merkel
B. Brigitte Macron
C. Marine Le Pen
D. Emmanuel Macron

Answer and Explanation

Answer: D

France:- President: Emmanuel Macron || Capital: Paris || Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron is a French politician serving as President of the French Republic since 2017.

Question 6:Chinese President Xi Jinping will take part in the 23rd St. Petersburg International Economic Forum in _________.
A. Ukraine
B. Japan
C. Russia
D. Mongolia

Answer and Explanation

Answer: C

Chinese President Xi Jinping will take part in the 23rd St. Petersburg International Economic Forum in Russia.

Question 7:__________ has launched first trading programme in India to combat particulate air pollution-the emission trading scheme (ETS).
A. Haryana
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: D

Gujarat has launched first trading programme in India to combat particulate air pollution-the emission trading scheme (ETS).

Question 8:_____________ has been appointed as the chief of India Meteorological Department.
A. Mrutyunjay Mohapatra
B. Mahi Mohapatra
C. Murti Mohapatra
D. Maruti Mohapatra

Answer and Explanation

Answer: A

Mrutyunjay Mohapatra has been appointed as the chief of India Meteorological Department.

Question 9:Tamil Nadu Government with GOI and ___________ has signed a $287 million loan agreement for ‘Tamil Nadu Health System Reform Programme’.
A. WB
B. IMF
C. ADB
D. AIIB

Answer and Explanation

Answer: A

Tamil Nadu Government with GOI and World Bank has signed a $287 million loan agreement for ‘Tamil Nadu Health System Reform Programme’.

Question 10:_____________ has been re-elected as President of Federation Internationale de Football Association.
A. Aleksander Čeferin
B. Gianni Infantino
C. Sepp Blatter
D. Michel Platini

Answer and Explanation

Answer: B

Gianni Infantino has been re-elected as President of Federation Internationale de Football Association.

Daily Current Affairs: 7 June

General Knowledge Tests for june-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29June-30

Daily Current Affairs 7 June 2019 Current Affairs Quiz 7 June 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img