Content Ad 002

Current Affairs Quiz 7th June 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7th June 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 7th June 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 7th June 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7th June 2023

 

Question 1:

What recent incident occurred at the Nova Kakhovka Dam in Ukraine?

A) Construction started on a new project

B) A catastrophic explosion leading to flooding

C) A peace agreement signing with Russia

D) A new hydroelectric power generation was initiated

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The passage mentions that the Nova Kakhovka Dam in Ukraine has suffered a catastrophic blow, raising concerns about devastating flooding.

 

Question 2:

Who officially launched the Kerala Fibre Optical Network (KFON)?

A) Arif Mohammed Khan

Content Ad 03

B) Kerala Military Command

C) Pinarayi Vijayan-led Kerala government

D) Chandrikapersad Santokhi

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The passage specifies that the Kerala government, led by Pinarayi Vijayan, launched the KFON.

 

Question 3:

Bank of Baroda introduced which new facility for its customers?

A) Mobile Banking

B) Digital Wallet

C) Interoperable Cardless Cash Withdrawal (ICCW)

D) Online Loan Approval

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The passage states that Bank of Baroda introduced the ICCW facility for its customers.

 

Question 4:

Which company signed a deal for a $1.6 billion EV Battery Plant in Gujarat?

A) Reliance Industries

B) Adani Group

C) Tata Group

D) Mahindra Group

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The passage mentions that the Tata Group entered into an outline deal for the lithium-ion cell factory in Gujarat.

 

Question 5:

Who became the first Indian to receive the Grand Order of the Chain of the Yellow Star?

A) Chandrikapersad Santokhi

B) Narendra Modi

C) Pinarayi Vijayan

D) President Droupadi Murmu

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. The passage states that President Droupadi Murmu was honored with this award from Suriname.

 

Question 6:

What satellite technology was utilized in India’s performance-based navigation demonstration for helicopters?

A) GSAT

B) RISAT

C) GAGAN

D) Cartosat

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The flight from Juhu to Pune showcased the use of GAGAN satellite technology.

 

Question 7:

The Nyaya Vikas program was initiated by which department?

A) Department of Social Justice

B) Department of Education

C) Department of Health

D) Department of Justice

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. The passage mentions that the Nyaya Vikas program was started by the Department of Justice in 1993-94.

 

Question 8:

Who are the key collaborators on the National Mission on Advanced and High-Impact Research (MAHIR)?

A) Ministry of Power and Ministry of Health

B) Ministry of Education and Ministry of Agriculture

C) Ministry of Power and Ministry of New and Renewable Energy

D) Ministry of Defense and Ministry of Transportation

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The passage specifies the collaboration between the Ministry of Power and the Ministry of New and Renewable Energy for MAHIR.

 

Question 9:

Who is the author of the book titled ‘Nalanda’?

A) BK Shivani

B) Abhay K

C) Arundhati Roy

D) Ruskin Bond

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The passage states that poet-diplomat Abhay K has written the book ‘Nalanda’.

 

Question 10:

Who is set to publish ‘The Power of One Thought’?

A) Penguin Random House India

B) HarperCollins India

C) Rupa Publications

D) Hachette India

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. HarperCollins India is mentioned as the publisher for BK Shivani’s ‘The Power of One Thought’.

 

Question 11:

What is the theme of World Food Safety Day 2023?

A) Safety First for All Foods

B) Global Food Standards

C) Food Standards Save Lives

D) Sustainable Food, Safe Life

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The passage specifies that the theme for World Food Safety Day 2023 is “Food standards save lives.”

 

Question 12:

Which AIIMS institution has recently achieved NABH accreditation?

A) AIIMS Delhi

B) AIIMS Nagpur

C) AIIMS Bhopal

D) AIIMS Patna

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The passage mentions that AIIMS Nagpur obtained the NABH accreditation.

 

Question 13:

Which minister flagged off India’s 1st International Cruise Vessel MV Empress?

A) Pinarayi Vijayan

B) Narendra Modi

C) Mansukh Mandaviya

D) Sarbananda Sonowal

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Union Minister of Ports, Shipping and Waterways, Sarbananda Sonowal flagged off the MV Empress.
Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up
https://forms.gle/BJ7YdM5c3HM6N3XQA

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img