Current Affairs Quiz 8th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 8th June 2020

Question 1:Lyricist ___________ has been honoured with the Richard Dawkins Award 2020.
A. Javed Ali
B. Javed Akhtar
C. Irshaad Kamil
D. Reema Kagati

Answer and Explanation

Answer: B

  • Lyricist Javed Akhtar has been honoured with the Richard Dawkins Award 2020.
  • The Richard Dawkins Award is an annual award that was presented by the Atheist Alliance of America up until July 2019 when it moved to the Center for Inquiry (CFI).
  • Question 2:The World Food Safety day celebrated every year on _______.
    A. June 6
    B. June 7
    C. June 8
    D. June 9

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The World Food Safety day celebrated every year on June 7.
  • It is a day that reminds people of the need to have safer and healthy food to have a disease-free life.
  • Theme: ‘Food safety, everyone’s business’
  • Question 3:__________ 2020 is observed on 8th of June.
    A. World AIDS Day
    B. World Cancer Day
    C. World Brain Tumour Day
    D. World TB Day

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Brain Tumour Day 2020 is observed on 8th of June.
  • The day was initiated by the German Brain Tumour Association.
  • Question 4:World Oceans Day is an international day that takes place annually on the ________ of June.
    A. 8th
    B. 9th
    C. 7th
    D. 6th

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Oceans Day is an international day that takes place annually on the 8th of June.
  • The concept was originally proposed in 1992 by Canada’s International Centre for Ocean Development and the Ocean Institute of Canada at the Earth Summit – UN Conference on Environment and Development in Rio de Janeiro, Brazil.
  • Theme: ‘Innovation for a Sustainable Ocean’
  • Question 5:____________ has re-appointed AM Naik as Non-Executive Chairman for a three-year.
    A. Larsen & Toubro
    B. HUL
    C. ITC Ltd
    D. Ashok Leyland

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Larsen & Toubro (L&T) has re-appointed AM Naik as Non-Executive Chairman for a three-year.
  • Larsen & Toubro Limited, commonly known as L&T is a major technology, engineering, construction, manufacturing and financial services conglomerate, with global operations headquartered in Mumbai, Maharashtra, India. It was founded by two Danish engineers taking refuge in India.
  • Question 6:IIFL Finance has signed up cricketer ____________ as its brand ambassador.
    A. Hardik Pandya
    B. Virat Kohli
    C. Rohit Sharma
    D. KL Rahul

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • IIFL Finance has signed up cricketer Rohit Sharma as its brand ambassador.
  • IIFL Finance : Managing director and Co-promoter- R Venkataraman
  • Question 7:_____________ Government has declared Gairsain as new summer capital.
    A. Sikkim
    B. Himachal Pradesh
    C. Uttarakhand
    D. Assam

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Uttarakhand Government has declared Gairsain as new summer capital.
  • The Gairsain is also called Bhararisen.
  • Chief minister: Trivendra Singh Rawat
  • Governor: Baby Rani Maurya
  • Question 8:______________ Government has launched the first online waste exchange programme.
    A. Maharashtra
    B. Kerala
    C. Karnataka
    D. Andhra Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Andhra Pradesh Chief Minister Jagan Mohan Reddy has launched the first online waste exchange programme.
  • Aim: Safe disposal of toxic wastes and promote recycling and reuse of toxic wastes.
  • Daily Current Affairs: 8th June

    Daily Current Affairs 8th June 2020 Current Affairs Quiz 8th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest