Current Affairs Quiz 9 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 9 June 2018

Question 1: Who is the CM of Karnataka?
A. H. D. Kumaraswamy
B. B. S. Yeddyurappa
C. Siddaramaiah
D. H D Dv Gowda

Answer and Explanation

Answer: A

H. D. Kumaraswamy is the CM of Karnataka

Question 2: What is the name of India’s First Artillery gun ?
A. Desi Bofors
B. Dhanush
C. Indra Dhanush
D. Bofors of India

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first indigenous, long-range artillery gun ‘Dhanush’ has cleared its final test and is ready to be inducted into the Indian Army

Question 3: Which is the state fruit of Tripura?
A. Queen Pineapple
B. Queen Apple
C. Queen Mango
D. Queen Maxima

Answer and Explanation

Answer: A

President Ram Nath Kovind on Friday declared Tripura’s queen variety pineapple as state fruit and said its export was a major step in connecting the state with world trade.


Question 4: Recently PM Modi has visited which country twice in 6 weeks?
A. China
B. USA
C. Russia
D. Pakistan

Answer and Explanation

Answer: A

Prime Minister Narendra Modi is visiting China to attend the 2-day Shanghai Cooperation Organisation summit being held in the coastal city of Qingdao. PM Modi and Chinese President Xi Jinping will meet multiple times.

Question 5: Who is the Chief of the Army Staff of India ?
A. Bipin Rawat
B. Sunil Lamba
C. Arjun Singh
D. M K Batra

Answer and Explanation

Answer: A

Chief of the Army Staff General of India is General Bipin Rawat

Question 6: RBI has recently amended which scheme to make It more attractive?
A. Repo Rate
B. Sovereign Gold Monetisation
C. Gold Monetisation
D. RBI Bond

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has made changes in the Gold Monetisation Scheme (GMS) to make it more attractive. The revamping of the scheme is aimed at enabling people to open a hassle-free gold deposit account.

Question 7: What is the full form of letter B in DBT?
A. Bond
B. Before
C. Benefit
D. Bonus

Answer and Explanation

Answer: C

Direct Benefit Transfer (DBT) is the full form DBT

Question 8:. What is the name of Google’s Parent Company?
A. Google Home
B. Alphabet
C. Google Inc
D. Google Now

Answer and Explanation

Answer: B

Alphabet is the parent company of Google.

Question 9: _________ Women slam highest-ever ODI total in cricket history?
A. New Zealand
B. Pakistan
C. India
D. South Africa

Answer and Explanation

Answer: A

New Zealand Women recorded the highest-ever ODI total across men’s and women’s cricket by scoring 490/4 in 50 overs against Ireland Women.

Question 10: Which cricketer is the quickest to 10,000 runs and 500 wickets in international cricket?
A. Shakib Hasan
B. Jacques Kales
C. Yuvraj Singh
D. Rashid Khan

Answer and Explanation

Answer: A

Bangladesh captain Shakib Al Hasan became the quickest to reach 10,000 runs and pick 500 wickets in international cricket against Afghanistan.

Daily Current Affairs: 9 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Special Launch Offer: 20% off all courses till 24th Jan, 2023.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest