Current Affairs Quiz 9th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 9th June 2020

Question 1:Which of the following state has topped Food Safety Index by FSSAI?
A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Karnatata
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

  • Top Three States
  • 1. Gujarat
  • 2. Tamil Nadu
  • 3. Maharashtra
  • Chandigarh has topped the charts among Union Territories.
  • FSSAI: Headquarters: New Delhi || Chairperson: Rita Teaotia
  • Question 2: The 2020 World Archery Field Championships in Yankton, __________ has been postponed amid COVID-19.
    A. China
    B. USA
    C. Japan
    D. Russia

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The 2020 World Archery Field Championships in Yankton, USA has been postponed amid COVID-19.
  • The World Field Archery Championships is an international competition in field archery. Organised by World Archery, the Championships are held every two years.
  • Question 3:M Nethra, a 13-year old girl from _________, has been appointed as the ‘Goodwill Ambassador for the Poor’ by the United Nations Association for Development and Peace.
    A. Andhra Pradesh
    B. Karnataka
    C. Tamil Nadu
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • M Nethra, a 13-year old girl from Tamil Nadu, has been appointed as the ‘Goodwill Ambassador for the Poor’ by the United Nations Association for Development and Peace.
  • She convinced her father, a barber, to give Five Lakh rupees for the poor during the Coronovirus pandemic outbreak, that the family had been saving for her education and for Nethra to pursue her civil service when the time comes. This act of selflessness and kindness needs to be recognized and rewarded.
  • UNADAP is an organisation run by former Diplomats, International civil servants, political ministers, and anti-corruption activists, championing world leaders.
  • Question 4:____________ has drafted an MoU with UN Global Compact on aligning recovery efforts with climate science.
    A. Infosys
    B. Tech Mahindra
    C. Cognizant
    D. TCS

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Tech Mahindra has drafted an MoU with UN Global Compact on aligning recovery efforts with climate science
  • Tech Mahindra Limited is an Indian multinational subsidiary of the Mahindra Group, providing information technology services and business process outsourcing to companies in various vertical and horizontal markets.
  • CEO: C. P. Gurnani || Headquarters: Pune
  • Question 5:____________ has partnered with Atal Innovation Mission to promote innovation in India.
    A. CSIR
    B. BARC
    C. ISRO
    D. DRDO

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) has partnered with Atal Innovation Mission to promote innovation in India.
  • Aim: To work on new models of innovation and set-up CSIR Innovation Parks.
  • The Council of Scientific and Industrial Research abbreviated as CSIR was established by the Government of India in September 1942 as an autonomous body that has emerged as the largest research and development organisation in India.
  • Director General of Council of Scientific & Industrial Research: Shekhar C Mande.
  • Question 6: What is the capital of Switzerland?
    A. Geneva
    B. Zurich
    C. Bern
    D. Basel

    Answer and Explanation

    Answer: C

    Currency: Swiss franc || Capital: Bern

    Question 7:____________ has signed an agreement with Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences in the field of Space Situational Awareness (SSA) and Astrophysics.
    A. CSIR
    B. BARC
    C. ISRO
    D. DRDO

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • ISRO has signed an agreement with Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences in the field of Space Situational Awareness (SSA) and Astrophysics.
  • Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences is a leading research institute in Nainital, Uttarakhand which specializes in Astronomy, Astrophysics and Atmospheric Sciences.
  • ISRO Director: K. Sivan || Headquarters: Bengaluru || Established: 1969.
  • Question 8:_____________ has approved Regulatory Sandbox framework for the stock market ecosystem.
    A. PFRDA
    B. NABARD
    C. RBI
    D. SEBI

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Securities and Exchange Board of India has approved Regulatory Sandbox framework for the stock market ecosystem.
  • SEBI: Founded: 12 April 1992 || Headquarters: Mumbai || Chairperson: Ajay Tyagi
  • Daily Current Affairs: 9th June

    Daily Current Affairs 9th June 2020 Current Affairs Quiz 9th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest