Current Affairs Quiz March 1 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz March 1 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz March 1 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz March 1 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1 March 2018

Question 1:Which is the first major T20 league to adopt the Decision Review System(DRS)?
A. Cricket South Africa
B. Indian Premier League
C. Bangladesh Premier League
D. Pakistan Super League

Answer and Explanation

Answer: D

Pakistan Super League is the first major T20 league to adopt the Decision Review System(DRS), Indian Premier League being the second.

Question 2:In which district the first Mega Food Park in the state of Maharashtra has been inaugurated?
A. Pune
B. Mumbai
C. Solapur
D. Satara

Answer and Explanation

Answer: D

The first Mega Food Park in the state of Maharashtra Satara Mega Food Park Pvt. Ltd. At village Degaon, district Satara was inaugurated by Harsimrat Kaur Badal, Union Minister of Food Processing Industries.

Question 3:Who is the Director General of National Investigation Agency(NIA)?
A. Yogesh Chander Modi
B. Bipin Rawat
C. Ashok Gupta
D. A. Shivaswami

Answer and Explanation

Answer: A

Yogesh Chander Modi is the Director General of NIA.

Question 4:What is the name of the world’s largest solar park?
A. Power V
B. Shakti Purna
C. Shakti Sthala
D. Surya Shakti

Answer and Explanation

Answer: C Shakti Sthala is the name of the world’s largest solar park which was inaugurated in Karnataka’s Pavagada by Karnataka CM Siddaramaiah and State Power Minister DK Shivakumar.

Question 5:How many agreements have been signed between India and Jordan during the visit of Jordan’s King Abdullah II?
A. 7
B. 8
C. 10
D. 12

Answer and Explanation

Answer: D

India and Jordan signed 12 agreements at Hyderabad House in New Delhi, during bilateral talks between Jordan’s king Abdullah II and PM Modi. Agreements were signed in the areas of defense, health, culture and medicine.

Question 6:How much is the India’s in April-Jan fiscal deficit of the budgeted target for the current fiscal year 2018?
A. 80.2%
B. 113.7%
C. 120.3%
D. 124%

Answer and Explanation

Answer: B

India’s fiscal deficit for April-January reached 113.7% of the budgeted target for the current fiscal year that ends in March 2018.

Question 7:Which position is secured by India on the Hurun Global Rich List 2018?
A. 3rd
B. 4th
C. 5th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: A

By replacing Germany, India has reclaimed the third spot on the Hurun Global Rich List 2018 with 131 billionaires. The combined wealth of the Indian billionaires increased by 49%. China ranked first in the list with 819 billionaires while USA ranked second with 571.

Question 8:Which bank has tied up with Ripple for cross-border remittances?
A. HDFC Bank
B. ICICI Bank
C. IndusInd Bank
D. Axis Bank

Answer and Explanation

Answer: C

IndusInd Bank tied up with Ripple(the enterprise blockchain solution for Global payments) to facilitate payments into and out of India. RippleNet can now provide instant access in emerging markets such as India, Brazil and China.

Question 9:How much percent rise has been there in fintech financing in India in 2017?
A. 10%
B. 18%
C. 21%
D. 25%

Answer and Explanation

Answer: B

The report by Accenture added that India, along with the UK and US, prompted an 18% rise in fintech financing to $27.4 billion in 2017.

Question 10:Which city is going to host Olympics 2020?
A. Tokyo
B. Alsace
C. Brussels
D. Bali

Answer and Explanation

Answer: A

Tokyo is the host city of Olympics in 2020. Recently, Tokyo unveiled Mascots for 2020 Olympics and Paralympics.

Daily Current Affairs: 1 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4

Daily Current Affairs 1 March 2018 Current Affairs Quiz March 1 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]