Current Affairs Quiz 1 March 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 March 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 March 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 March 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 March 2020

Question 1:Indian Government announced ‘RAISE 2020 (Responsible AI for Social Empowerment) Event to be held from April 11-12 in ____________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Government announced ‘RAISE 2020 (Responsible AI for Social Empowerment) Event to be held from April 11-12 in New Delhi.

Question 2:Union Minister of State PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, _____________ has inaugurated the ‘Pension Adalat’ and National Pension System (NPS) Awareness and Grievance Redressal Programme in Jammu.
A. SD Dev Gowda
B. Jitendra Singh
C. Shripad Naik
D. Gajendra Singh Shekhawat

Answer and Explanation

Answer: B

Union Minister of State PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Jitendra Singh has inaugurated the ‘Pension Adalat’ and National Pension System (NPS) Awareness and Grievance Redressal Programme in Jammu.

Question 3:___________ Government has raised India’s first Tribal Women Battalion.
A. Bihar
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Chhattisgarh

Answer and Explanation

Answer: A

Bihar Government has raised India’s first Tribal Women Battalion. The ‘Bihar Police SwabhimanVahini’ with a strength of 675 constables.

Question 4:Zero Discrimination Day on _____________ highlights how people can become informed about and promote inclusion, compassion, peace and, above all, a movement for change.
A. 1st March
B. 2nd March
C. 3rd March
D. 4th March

Answer and Explanation

Answer: A

Zero Discrimination Day on 1st March highlights how people can become informed about and promote inclusion, compassion, peace and, above all, a movement for change.

Question 5:Finance Secretary ______________ has inaugurated Baroda Startup Banking across 15 cities in the country.
A. Rajiv Kumar
B. Amitabh Kant
C. Arvind Panagariya
D. Bibek Debroy

Answer and Explanation

Answer: A

Finance Secretary Rajiv Kumar has inaugurated Baroda Startup Banking across 15 cities in the country.

Question 6:______________ has released Enhanced Access and Service Excellence (EASE) 3.0, the new reform agenda for tech-enabled banking.
A. President
B. Prime Minister
C. Finance minister
D. Home Minister

Answer and Explanation

Answer: C

Union Finance minister has released Enhanced Access and Service Excellence (EASE) 3.0, the new reform agenda for tech-enabled banking. || Aim: To provide smart, tech-enabled public sector banking experience for aspiring India.

Question 7:_____________ has raised Rs 850 crore from a fresh issue of offshore Indian rupee-linked Bond.
A. NDB
B. AIIB
C. ADB
D. IMF

Answer and Explanation

Answer: C

Asian Development Bank has raised Rs 850 crore from a fresh issue of offshore Indian rupee-linked Bond.

Question 8:Rafael Nadal of _________ has won Mexican Open title 2020 defeating Taylor Fritz.
A. Spain
B. Portugal
C. Switzerland
D. Italy

Answer and Explanation

Answer: A

Rafael Nadal of Spain has won Mexican Open title 2020 defeating Taylor Fritz.

Question 9:Muhyiddin Yassin has become new Prime Minister of Malaysia. What is the currency of Malaysia?
A. Ringgit
B. Renminbi
C. Baht
D. Rupiah

Answer and Explanation

Answer: A

Capital of Malaysia: Kuala Lumpur || Currency of Malaysia: Malaysian Ringgit.

Question 10:Who is the President of Asian Development Bank?
A. Takehiko Nakao
B. Masatsugu Asakawa
C. Shizuoka Nahata
D. Ursula von der Leyen

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Masatsugu Asakawa || Membership: 68 countries || Founded: 19 December 1966 || Purpose: Economic development

Daily Current Affairs: 1 March

Daily Current Affairs 1 March 2020 Current Affairs Quiz 1 March 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest