Current Affairs Quiz March 12 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz March 12 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz March 12 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz March 12 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 12 March 2018

Question 1:Who became the first woman in the ODI history to score 50 while batting at number nine or lower?
A. Mithali Raj
B. Smriti Mandana
C. Pooja Vastrakar
D. Harmanpreet Kaur

Answer and Explanation

Answer: C

18-year-old Pooja Vastrakar became the first woman in the ODI history to score 50 while batting at number nine or lower, after registering a 56-ball 5 against Australia.

Question 2:What is the strike-rate of Kagiso Rabada, the best by any bowler with 100-plus wickets in 122 years?
A. 34.1
B. 35.6
C. 37.2
D. 38.9

Answer and Explanation

Answer: D

Kagiso Rabada has now a Test bowling strike-rate of 38.9, the best by any bowler with 100-plus wickets in 122 years.

Question 3:By how many percent the milk production of India has increased from 2014-17?
A. 5%
B. 20%
C. 35%
D. 40%

Answer and Explanation

Answer: B

According to Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh, Milk production in the country increased by 20% from 137.7 million tonnes to 165.4 million tonnes between 2014 and 2017.

Question 4:For monitoring which lake of Manipur, the floating lab has been set up?
A. Loktak lake
B. Wumli lake
C. Majuli lake
D. Umiam lake

Answer and Explanation

Answer: A

The Institute of Bio-resources and Sustainable Laboratory(IBSD), Imphal, set up a floating laboratory in northeast India’s largest freshwater lake Loktak to constantly monitor its water quality and eventually improve it.

Question 5:How many pacts were signed between India and France recently?
A. 12
B. 14
C. 15
D. 17

Answer and Explanation

Answer: B

India and France have inked 14 pacts in key areas of defence, security, nuclear energy and protection of classified information besides resolving to deepen cooperation in the Indo-Pacific region and set up joint efforts to contain terrorism.

Question 6:Which nation-state had annexed the Crimean Peninsula from Ukraine in 2014?
A. Russia
B. Germany
C. Britain
D.France

Answer and Explanation

Answer: A

Russia had annexed the Crimean Peninsula from Ukraine in 2014 following which pro-Russian separatists took control over the Donetsk and Luhansk regions.

Question 7:By how many percent the sales of Khadi grew in the last two financial years?
A. 23%
B. 26%
C. 33%
D. 41%

Answer and Explanation

Answer: C

The production of Khadi rose by 31.6% and sales grew by 33% in last 2 financial years.

Question 8:How many percent of women make up to the boards of largest US firm?
A. 10%
B. 15%
C. 17%
D. 22%

Answer and Explanation

Answer: D

According to a Bank of America Merrill Lynch report, the average board of the 500 largest US companies currently has a representation of only 22%, up from 14% in 2008.

Question 9:Which High Court has held that a weapon’s seizure from a person cannot link them to a murderer unless a link between the two is established?
A. Bombay High Court
B. Madras High Court
C. Allahabad High Court
D. Hyderabad High Court

Answer and Explanation

Answer: D

The Hyderabad High Court has held that a weapon’s seizure from a person cannot link them to a murderer unless a link between the two is established.

Question 10:By how many percent the per capita availability of milk has risen in India?
A. 15.6%
B. 21.3%
C. 25.2%
D. 26.4%

Answer and Explanation

Answer: A

The per capita availability of milk has risen by 15.6 percent from 307 gms a day to 355 gms per day between 2013-14 and 2016-17.

Daily Current Affairs: 12 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4
Mar-5Mar-6Mar-7Mar-8
Mar-9Mar-10Mar-11Mar-12

Daily Current Affairs 12 March 2018 Current Affairs Quiz March 12 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest