Current Affairs Quiz 13 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 13 March 2019

Question 1: Where is the headquarter of India Trade Promotion Organisation?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: New Delhi || Founded: 1 April 1977 || Owner: Government of India (100%) || Jurisdiction: India

Question 2: Dr G. Satheesh Reddy is the Secretary, Department of Defence R&D and Chairman, _______.
A. ISRO
B. DRDO
C. HAL
D. BARC

Answer and Explanation

Answer: B

Dr G. Satheesh Reddy, Secretary, Department of Defence R&D and Chairman, DRDO.

Question 3: ________ is an Australian national and the fourth and current Director General of the World Intellectual Property Organization.
A. Meles Zenawi
B. Hastings Ismay
C. Margaret Chan
D. Francis Gurry

Answer and Explanation

Answer: D

Headquarters: Geneva, Switzerland || CEO: Francis Gurry || Founded: 14 July 1967 || Parent organization: United Nations Economic and Social Council

Question 4: Where is the headquarter of BARC?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Mumbai || Founder: Homi J. Bhabha || Founded: 3 January 1954 || Parent organisation: Department of Atomic Energy || Formerly called: Atomic Energy Establishment, Trombay

Question 5: Where is the headquarter of WIPO?
A. Geneva
B. Vienna
C. Landon
D. Hague

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Geneva, Switzerland || CEO: Francis Gurry || Founded: 14 July 1967 || Parent organization: United Nations Economic and Social Council

Question 6: Influenza, commonly known as the flu, is an infectious disease caused by an influenza _______.
A. Protozoa
B. Bacteria
C. Virus
D. Worm

Answer and Explanation

Answer: C

Influenza, commonly known as the flu, is an infectious disease caused by an influenza virus.

Question 7: An app to detect fake currency notes was created by IIT-________.
A. Madras
B. Kanpur
C. Kharagpur
D. Bombay

Answer and Explanation

Answer: C

An app to detect fake currency notes was created by IIT-Kharagpur. It performs verification of authenticity with the help of 25 features that have been extracted from both the sides of the note.

Question 8: World Day Against Cyber Censorship is an online event held each year on ___________.
A. March 12
B. March 13
C. March 11
D. March 10

Answer and Explanation

Answer: A

World Day Against Cyber Censorship is an online event held each year on March 12 to rally support for a single, unrestricted Internet that is accessible to all.

Question 9: What is the Capital of Republic of El Salvador?
A. San Salvador
B. Salvador
C. Sánchez
D. Cerén

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: San Salvador || Currency: United States Dollar || President: Salvador Sánchez Cerén

Question 10: Kelly Catlin was an __________ professional racing cyclist, who rode for UCI Women’s Team Rally UHC Cycling.
A. German
B. Canadian
C. American
D. British

Answer and Explanation

Answer: C

Kelly Catlin was an American professional racing cyclist, who rode for UCI Women’s Team Rally UHC Cycling.

Daily Current Affairs: 13 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5
March-6March-7March-8March-9March-10
March-11March-12March-13

Daily Current Affairs 13 March 2019 Current Affairs Quiz 13 March 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest