Current Affairs Quiz 14th-15th March 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14th-15th March 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14th-15th March 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14th-15th March 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 14th-15th March 2020

Question 1:Government of India has marked that masks and hand sanitisers have been brought under the Essential Commodities Act, ____________.
A. 1955
B. 1956
C. 1957
D. 1958

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has marked that masks and hand sanitisers have been brought under the Essential Commodities Act, 1955.

Question 2: __________ Government has launched ‘Namaste over Handshake’ campaign to tackle spread of COVID-19.
A. Rajasthan
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: B

Karnataka Government has launched ‘Namaste over Handshake’ campaign to tackle spread of COVID-19.

Question 3:BSNL in partnership with __________ launched a UPI-based payment platform Bharat InstaPay.
A. SBI
B. BOB
C. HDFC
D. ICICI

Answer and Explanation

Answer: A

BSNL in partnership with SBI launched a UPI-based payment platform Bharat InstaPay. BSNL: CEO: Pravin Kumar Purwar || Headquarters: New Delhi

Question 4:Facebook India has launched its CSR initiative ___________ to promote women entrepreneurship.
A. Pragati
B. Prathana
C. Pramanikta
D. Pratyaksha

Answer and Explanation

Answer: A

Facebook India has launched its CSR initiative ‘Pragati’ to promote women entrepreneurship.

Question 5:Amitabh Bachchan has been signed as the brand ambassador of __________.
A. IDFC FIRST Bank
B. Axis Bank
C. Kotak Bank
D. Bandhan Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Amitabh Bachchan has been signed as the brand ambassador of IDFC FIRST Bank.

Question 6:Department of Posts, ____________ has launched India’s 1st digital parcel locker service.
A. Chennai
B. Mumbai
C. Kolkata
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: C

Department of Posts, Kolkata has launched India’s 1st digital parcel locker service. Customers will be able to collect their parcel from the post office according to their convenience.

Question 7:Indian Government has nominated ___________, Secretary, Department of Financial Services, as a Director on the Central Board of RBI.
A. Rajiv Kumar
B. Rajiv Guba
C. Debasish Panda
D. Ravish Sinha

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Government has nominated Debasish Panda, Secretary, Department of Financial Services, as a Director on the Central Board of RBI.

Question 8:World Consumer Rights Day is observed on __________.
A. 15 March
B. 16 March
C. 14 March
D. 13 March

Answer and Explanation

Answer: A

World Consumer Rights Day is observed on 15 March. Aim: To raise global awareness about consumer rights and needs.

Question 9: _____________ will team-up with dairy cooperatives in Jammu and Kashmir to achieve self-sufficiency in dairy products in the region.
A. Amul
B. Saras Milk
C. Mother Dairy
D. Sanchi Milk

Answer and Explanation

Answer: A

Amul will team-up with dairy cooperatives in Jammu and Kashmir to achieve self-sufficiency in dairy products in the region.

Question 10:India is ranked in ___________ place in the 4th iteration of the Inclusive Internet Index 2020.
A. 45th
B. 46th
C. 44th
D. 43rd

Answer and Explanation

Answer: B

India is ranked in 46th place in the 4th iteration of the Inclusive Internet Index 2020. Economist Intelligence Unit has released the 4th iteration of the Inclusive Internet Index 2020 among 100 countries.

Question 11:__________ has won their maiden Ranji Trophy title 2019-20.
A. Gujarat
B. Saurashtra
C. Vidarbha
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: B

Saurashtra has won their maiden Ranji Trophy title 2019-20. The Ranji Trophy is a domestic first-class cricket championship played in India between multiple teams representing regional and state cricket associations.

Question 12:World Golf Hall of Fame will induct ___________ in the World Golf Hall of Fame as part of the class of 2021.
A. Brooks Koepka
B. Rory McIlroy
C. Phil Mickelson
D. Tiger Woods

Answer and Explanation

Answer: D

World Golf Hall of Fame will induct Tiger Woods in the World Golf Hall of Fame as part of the class of 2021.

Daily Current Affairs: 14th-15th March

Daily Current Affairs 14 & 15 March 2020 Current Affairs Quiz 14 & 15 March 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest