Current Affairs Quiz March 14 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz March 14 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz March 14 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz March 14 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 14 March 2018

Question 1:Which state has passed Land Settlement and Records Amendment Bill,2018 recently which will allow the state’s tribal people to have ownership rights over their land for the first time?
A. Assam
B. Tripura
C. Arunachal Pradesh
D. Meghalaya

Answer and Explanation

Answer: C

Arunachal Pradesh Land Settlement and Records Amendment Bill,2018, has been passed by Arunachal Pradesh Assembly, which will allow the state’s tribal people to have ownership rights over their land for the first time.

Question 2:Which city has the fastest fixed broadband speed at over 32.67 mbps, according to broadband speed tester Ookla?
A. Mumbai
B. Delhi
C. Chennai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: C

According to broadband speed tester Ookla, Chennai has the fastest fixed broadband speed at over 32.67 mbps, which is 57.7% faster than India’s average speed of 20.72 mbps.

Question 3:By how many percent China has on average cut concentrations on fine particulate matter(PM) 2.5?
A. 15%
B. 22%
C. 28%
D. 32%

Answer and Explanation

Answer: D

The University of Chicago has said in its study that China appears to be winning its war on air pollution and has on average cut concentrations on fine particulate matter(PM) 2.5 by 32% over the last four years.

Question 4:How much inflation is measured by the Wholesale Price Index(WPI) in the month of February?
A. 1.5%
B. 2.48%
C. 4.23%
D. 4.84%

learn_more caption=”Answer and Explanation”]Answer: B

The government data showed that inflation measured by the Wholesale Price Index(WPI) eased to a 7-month low of 2.48% in Feb compared to 2.84% in January. [/learn_more]

Question 5:Which of the following firms was not among the least profitable public sector units in 2016-17?
A. ONGC
B. BSNL
C. Air India
D. MTNL

Answer and Explanation

Answer: A

ONGC was not among the least profitable public sector units in 2016-17. According to a government survey, BSNL, Air India and MTNL were the least profitable public sector units in 2016-17. The three companies incurred 55.66% of the total losses suffered by the top ten loss-making Central Public Sector Enterprises(CPSEs).

Question 6:Which company is going to ban cryptocurrency ads from June 2018?
A. Facebook
B. Instagram
C. Google
D. Telegram

Answer and Explanation

Answer: C

From June this year, Google will ban advertisements promoting cryptocurrencies and related content including initial coin offerings. Earlier, social network Facebook also banned advertisements promoting cryptocurrencies.

Question 7:Which of the following train have LCD which are to be removed as the LCD screens were found damaged, with their wires broken and headphones stolen?
A. Deccan Queen
B. Tejas Express
C. LTT-Ajni
D. Science Express

Answer and Explanation

Answer: B

The Indian Railways has decided to remove the infotainment LCD devices from the coaches of the Tejas Express and Shatabdi Express.

Question 8:Which of the following city does not have broadband speed faster than India’s average speed of 20.72 mbps?
A. Bengaluru
B. Delhi
C. Vishakhapatnam
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: D Mumbai don’t have broadband speed faster than India’s average speed. Bengaluru, Hyderabad, Chennai, Visakhapatnam and Delhi also scored above the country’s average.

Question 9:When did the Syrian Civil War start?
A. 2010
B. 2011
C. 2013
D. 2014

Answer and Explanation

Answer: B

The Syrian Civil war has reportedly killed over 3.5 lakh people since its beginning in 2011.

Question 10:By how many percent the price of food articles has declined?
A. 8%
B. 6%
C. 5%
D. 2%

Answer and Explanation

Answer: D

The price of Food articles declined by 2% while prices of Fuel and Power rose 1.2%.

Daily Current Affairs: 14 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4
Mar-5Mar-6Mar-7Mar-8
Mar-9Mar-10Mar-11Mar-12
Mar-13Mar-14Mar-15

Daily Current Affairs 14 March 2018 Current Affairs Quiz March 14 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]