Current Affairs Quiz March 16 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz March 16 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz March 16 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz March 16 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 March 2018

Question 1:Which is the first Indian state to conduct Multidimensional Poverty Index survey at state and district level?
A. Assam
B. West Bengal
C. Andhra Pradesh
D. Meghalaya

Answer and Explanation

Answer: C

According to a recent household survey conducted in a state, Andhra Pradesh stands at equivalent to 51st rank globally in Multidimensional Poverty Index. It is the first Indian state to conduct such survey at state and district level. The study was conducted by Vision Management Unit, Planning Department, GoAP in collaboration with Oxford Poverty and Human Development Initiative(OPHI), University of Oxford, UK.

Question 2:By which year, World Health Organisation(WHO) South-East Asia Region member-countries have committed to end the tuberculosis?
A. 2020
B. 2025
C. 2030
D. 2035

Answer and Explanation

Answer: C

Member-countries of the World Health Organisation(WHO) South-East Asia Region, including India, committed to intensifying efforts to eradicate tuberculosis by 2030.

Question 3:Which is the first US state to use Nitrogen gas for executions?
A. Oklahoma
B. Florida
C. Texas
D. California

Answer and Explanation

Answer: A

Oklahoma plans to start using nitrogen gas for executions, in what would be the first such method of capital punishment in the United States.

Question 4:By how many percent did the India’s exports grow in February this year?
A. 1.5%
B. 4.5%
C. 6.2%
D. 8.6%

Answer and Explanation

Answer: B

As per the announcement made by the Commerce Secretary Rita Teaotia, India’s exports grew by 4.5% in February 2018 to 25.8 billion dollars.

Question 5:SoftBank group leads fresh ₹400 cr fund infusion into ______
A. Big Basket
B. FoodPanda
C.Grofers
D. Swiggy

Answer and Explanation

Answer: C

Online grocery firm Grofers has raised ₹.400 crore in a fresh funding round led by the Japanese conglomerate SoftBank Group.

Question 6:Who is Asian Rank 1 in javelin F-53 category?
A. Sakshi Malik
B. Rohan Gupte
C. Harish Ramaswamy
D. Deepa Malik

Answer and Explanation

Answer: D

Indian para-athlete Deepa Malik won a gold medal in the F-53/54 category javelin event at the World Athletics Grand Prix in Dubai and also became the Asian rank one in the F-53 category.

Question 7: The government data showed that India’s trade deficit narrowed to ________.
A. 12 billion dollars
B. 16.3 billion dollars
C. 23 billion dollars
D. 25.2 billion dollars

Answer and Explanation

Answer: A

The government data showed that India’s trade deficit narrowed to $12 billion in February from 16.3 billion dollars in the previous month.

Question 8:Where was 104th Indian Science Congress held?
A. Andhra Pradesh
B. Delhi
C. Tripura
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

The 104th Indian Science Congress was held in Andhra Pradesh. Recently, PM Narendra Modi has inaugurated the 105th Indian Science Congress in Imphal, Manipur. The theme for this year is ‘reaching the unreached through science and technology’.

Question 9:Where has the Krishi Unnati Mela begun recently?
A. Bengaluru
B. Chennai
C. Chandigarh
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

The three-day annual Krishi Unnati Mela has begun in New Delhi with a focus on doubling farmers’ income.

Question 10:Who is the Lok Sabha Speaker?
A. Sumitra Mahajan
B. KK Venugopal
C. Amitabh Kant
D. Vijay Shekhar Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

Sumitra Mahajan is the Lok Sabha Speaker.

Daily Current Affairs: 16 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4
Mar-5Mar-6Mar-7Mar-8
Mar-9Mar-10Mar-11Mar-12
Mar-13Mar-14Mar-15Mar-16
Mar-17Mar-18Mar-19

Daily Current Affairs 16 March 2018 Current Affairs Quiz March 16 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest