Current Affairs Quiz 16 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 March 2019

Question 1: Where is the headquarter of WEF?
A. Geneva
B. Bern
C. Lausanne
D. Cologny

Answer and Explanation

Answer: D

Headquarters: Cologny, Switzerland || Founder: Klaus Schwab || Founded: January 1971 || Formerly called: European Management Forum || Purpose: Economic || Motto: Committed to improving the state of the world

Question 2: Who is the chairperson of SBI?
A. Shikha Sharma
B. Rajnish Kumar
C. Ranjish Kumar
D. Arundhati Bhattacharya

Answer and Explanation

Answer: B

Chairperson: Rajnish Kumar || Headquarters: Mumbai || Founded: 1 July 1955

Question 3: Who is the CEO of Prasar Bharti?
A. Shashi Shekhar Vempati
B. A. Surya Prakash
C. LK Lakhtakia
D. Ravi Shankar Prasad

Answer and Explanation

Answer: A

CEO: Shashi Shekhar Vempati || Agency executives: Dr. A. Surya Prakash, Chairman || Headquarters: New Delhi || Founded: 23 November 1997, New Delhi || Child agencies: All India Radio; (Radio Broadcasting Service); Doordarshan; (Television Broadcasting Service) || Subsidiary: Doordarshan

Question 4: __________ has successfully tested fired a Man-Portable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM) in Rajasthan.
A. DRDO
B. ISRO
C. HAL
D. HCC

Answer and Explanation

Answer: A

DRDO has successfully tested fired a Man-Portable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM) in Rajasthan.

Question 5: The Energy and Resources Institute (TERI) will set up an Industrial Incubation Facility TERI-Deakin Nano biotechnology Research Centre, in __________.
A. Gujarat
B. Bihar
C. Jharkhand
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: D

The Energy and Resources Institute (TERI) will set up an Industrial Incubation Facility TERI-Deakin Nano biotechnology Research Centre, in Odisha.

Question 6: Kathak dancer ____________ has been conferred the ‘Nari Shakti Puraskar’ award for her contribution towards women empowerment.
A. Seema Sethi
B. Seema Mahajan
C. Seema Mehta
D. Seema Gupta

Answer and Explanation

Answer: C

Kathak dancer Seema Mehta has been conferred the ‘Nari Shakti Puraskar’ award for her contribution towards women empowerment.

Question 7: Swati Shingade of __________ has bagged first prize of DD Mahila Kisan Award for 2018-19.
A. Nasik
B. Nagpur
C. Pune
D. Solapur

Answer and Explanation

Answer: C

Swati Shingade of Pune has bagged first prize of DD Mahila Kisan Award for 2018-19.

Question 8: What is the theme of World Consumer Rights Day?
A. Trusted Smart Products
B. Consumer’s Rights
C. Beware of Threats
D. Trusted Services and Products

Answer and Explanation

Answer: A

The consumer movement marks 15th March with World Consumer Rights Day every year, as a means of raising global awareness about consumer rights.

Question 9: AFINDEX-19 is a Joint Field Training Exercise between the Indian Army and 16 African nations, will be held in __________.
A. Mumbai
B. Jodhpur
C. Pune
D. Jabalpur

Answer and Explanation

Answer: C

AFINDEX-19 is a Joint Field Training Exercise between the Indian Army and 16 African nations, will be held in Pune.

Question 10: SEBI has lifted the _______ limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity which was earlier imposed in June 2018.
A. 15%
B. 20%
C. 10%
D. 30%

Answer and Explanation

Answer: B

SEBI has lifted the 20% limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity which was earlier imposed in June 2018.

Daily Current Affairs: 16 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5
March-6March-7March-8March-9March-10
March-11March-12March-13March-14March-15
March-16

Daily Current Affairs 16 March 2019 Current Affairs Quiz 16 March 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest