Current Affairs Quiz 16 March 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 March 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 March 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 March 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 March 2020

Question 1:Government of India has approved a _______ hike in Dearness Allowance for central government employees and Dearness Relief to pensioners with effect from January 1, 2020.
A. 4%
B. 5%
C. 6%
D. 7%

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has approved a 4% hike in Dearness Allowance for central government employees and Dearness Relief to pensioners with effect from January 1, 2020.

Question 2:__________ has become the world’s first whole country recognised as a ‘Dark Sky Place’ by the International Dark-Sky Association’s (IDA).
A. Alofi
B. Niue
C. Niuen City
D. Lema

Answer and Explanation

Answer: B

Niue has become the world’s first whole country recognised as a ‘Dark Sky Place’ by the International Dark-Sky Association’s (IDA).

Question 3:Convention on Migratory Species has appointed actor ___________ as its new wildlife ambassador species that swim.
A. Randeep Hooda
B. Amrita Singh
C. Diya Mirza
D. Sonam Kapoor

Answer and Explanation

Answer: A

Convention on Migratory Species has appointed actor Randeep Hooda as its new wildlife ambassador species that swim.

Question 4:Indian Government is pledged ____________ toward a Covid-19 emergency fund under the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) nations belt.
A. $10 million
B. $15 million
C. $20 million
D. $25 million

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Government is pledged $10 million toward a Covid-19 emergency fund under the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) nations belt.

Question 5:PhonePe has integrated ___________ on its Switch platform.
A. Swiggy
B. Zomato
C. Panda
D. Quora

Answer and Explanation

Answer: A

PhonePe has integrated Swiggy on its Switch platform. PhonePe: Parent organization: Flipkart || Founded: December 2015 || CEO: Sameer Nigam || Headquarters location: Bengaluru

Question 6:Chinese smartphone brand iQOO has appointed Cricketer ___________ as its new brand ambassador.
A. Rohit Sharma
B. MS Dhoni
C. Virat Kohli
D. Hardik Pandya

Answer and Explanation

Answer: C

Chinese smartphone brand iQOO has appointed Cricketer Virat Kohli as its new brand ambassador.

Question 7:Justice (Retd) Bansi Lal Bhat has been appointed ________ officiating Chairperson.
A. DBT
B. NCLT
C. NCLAT
D. CLAT

Answer and Explanation

Answer: C

Justice (Retd) Bansi Lal Bhat has been appointed NCLAT officiating Chairperson.

Question 8:On ________ every year, National Vaccination Day is observed in India which is also known as National Immunisation Day (IMD).
A. 16 March
B. 17 March
C. 18 March
D. 19 March

Answer and Explanation

Answer: A

On 16 March every year, National Vaccination Day is observed in India which is also known as National Immunisation Day (IMD).

Question 9:Who is the Winner of ISL 2019-20?
A. ATK
B. Mumbai City FC
C. Kerala Blaster FC
D. Channaiyin FC

Answer and Explanation

Answer: A

Winner: ATK || Runner-up: Chennaiyin FC

Question 10:Rohini Mohan and _________ (The Wire) has won the Chameli Devi Jain Award for outstanding woman journalists.
A. Vinod Dua
B. Arfa Khanum Sherwani
C. Rana Ayyub
D. Shehla Rashid

Answer and Explanation

Answer: B

Rohini Mohan and Arfa Khanum Sherwani (The Wire) has won the Chameli Devi Jain Award for outstanding woman journalists.

Daily Current Affairs: 16 March

Daily Current Affairs 16 March 2020 Current Affairs Quiz 16 March 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest