Current Affairs Quiz 17 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 17 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 17 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 17 March 2019

Question 1: Who is the First of Chief Election Commissioner of India ?
A. Sukumar Sen
B. Sunil Arora
C. OP Rawat
D. GV Malvikar

Answer and Explanation

Answer: A

Jurisdiction: Government of India || Headquarters: New Delhi|| First executive: Sukumar Sen || Preceding executive: ‎Sunil Arora

Question 2: When was BRICS founded?
A. 2007
B. 2006
C. 2008
D. 2009

Answer and Explanation

Answer: B

Founded: June 2006 || Members: India, China, Russia, Brazil, South Africa

Question 3: National Vaccination Day 2019 was observed on 16th March. On this day in __________, the first dose of oral vaccine against polio was given in India.
A. 1994
B. 1995
C. 1993
D. 1996

Answer and Explanation

Answer: B

National Vaccination Day 2019 was observed on 16th March. On this day in 1995, the first dose of oral vaccine against polio was given in India.

Question 4: Araku Valley Arabica Coffee of _____________ has got the Geographical Indication (GI) Tags.
A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Kerala
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: A

Araku Valley Arabica Coffee of Andhra Pradesh has got the Geographical Indication (GI) Tags.

Question 5: Former IAS officer ___________ has launched a political party named ‘Jammu and Kashmir Peoples’ Movement’ in Srinagar.
A. Umar Khalid
B. khalid shah
C. Shah Faesal
D. Shehla Rashid

Answer and Explanation

Answer: C

Former IAS officer Shah Faesal has launched a political party named ‘Jammu and Kashmir Peoples’ Movement’ in Srinagar.

Question 6: Where is the Headquarter of SCO?
A. Guangzhou
B. Shanghai
C. Beijing
D. Hong Kong

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Beijing, China || Deputy Secretaries General: Sabyr Imandosov; Wang Kaiwen; Aziz Nosirov; Vladimir Potapenko || Secretary General: Vladimir Norov || Abbreviation: SCO || Official language: Chinese and Russian

Question 7: The 4th Edition of the UN Environment Assembly (UNEA-4) was held in Nairobi, ___________.
A. Tanzania
B. Sudan
C. Kenya
D. Uganda

Answer and Explanation

Answer: C

The 4th Edition of the UN Environment Assembly (UNEA-4) was held in Nairobi, Kenya.

Question 8: Where is the Headquarter of Bandhan Bank?
A. Kolkata
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Lucknow

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Kolkata || CEO: Chandra Shekhar Ghosh || Chairperson: Harun Rasid Khan || Founder: Chandra Shekhar Ghosh

Question 9: ISRO and _____________ have signed an MoU for setting up ISRO-IITR Space Technology Cell (STC).
A. IIT Roorkee
B. IIT Madras
C. IIT Kanpur
D. IIT Kharagpur

Answer and Explanation

Answer: A

ISRO and IIT Roorkee have signed an MoU for setting up ISRO-IITR Space Technology Cell (STC) at IIT Roorkee.

Question 10: State Bank of India has launched ‘YONO Cash’ for card-less withdrawal of cash at SBI ATMs, What is the full form of ‘YONO’.
A. You One Need Only
B. You Only Need One
C. Yours One Need Only
D. Yours Only Need One

Answer and Explanation

Answer: B

YONO (You Only Need One) is an integrated digital banking platform offered by State Bank of India (SBI) to enable users to access a variety of financial and other services and bill payments. YONO is offered as a smartphone app for both Android and iOS.

Daily Current Affairs: 17 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5
March-6March-7March-8March-9March-10
March-11March-12March-13March-14March-15
March-16March-17March-18March-19March-20
March-21March-22March-23March-24March-25
March-26March-27March-28March-29March-30
March-31

Daily Current Affairs 17 March 2019 Current Affairs Quiz 17 March 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest