Current Affairs Quiz March 19 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz March 19 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz March 19 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz March 19 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 19 March 2018

Question 1:For which purpose the KUSUM scheme is to be launched?
A. Solar Power for rural India
B. Girls’ primary education
C. Free LPG to rural households
D. Aid for marriage of BPL girls

Answer and Explanation

Answer: A

The Indian government is in process of formulating ‘Kisan Urja Suraksha evam Utthan Mahabhiyan(KUSUM) scheme’ to harness solar power for rural India.

Question 2:In which year did the first Women Science Congress take place?
A. 2012
B. 2013
C. 2014
D. 2015

Answer and Explanation

Answer: A

The first Women Science Congress was held in 2012. Recently, 7th Women’s Science Congress inaugurated in Imphal.

Question 3:According to The Economist Intelligence Unit’s Worldwide Cost of Living report 2018, which is the most expensive city in the world?
A. New York
B. Singapore
C. Tokyo
D. Los Angles

Answer and Explanation

Answer: B

Singapore remains the most expensive city in the world, according to The Economist Intelligence Unit’s Worldwide Cost of Living report 2018.

Question 4:Who is the chairman of National Disaster Management Authority(NDMA)?
A. Dr. Rajiv Kumar
B. President Ram Nath Kovind
C. Amitabh Kant
D. PM Narendra Modi

Answer and Explanation

Answer: D Prime Minister Modi is the Chairman of National Disaster Management Authority(NDMA).

Question 5:Where was a two-day Informal World Trade Organisation(WTO) ministerial meeting held recently?
A. Bengaluru
B. Chennai
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

Representatives from 50 countries gathered in New Delhi for a two-day Informal World Trade Organisation(WTO) ministerial meeting.

Question 6:Which team have the second most victories in the shortest format, that is T20 cricket?
A. New Zealand
B. South Africa
C. India
D. Australia

Answer and Explanation

Answer: C

With the victory against Bangladesh in the T20I tri-series final, the Indian team has now registered the second most victories in the shortest format. India registered 61 wins in 99 T20Is and overtook South Africa’s 60 victories out of 103 T20Is till now.

Question 7:Who is the first Indian cricketer to win a T20I with a six off the match’s last ball?
A. MS Dhoni
B. Dinesh Karthik
C. Yuvraj Singh
D. Hardik Pandya

Answer and Explanation

Answer: B

Dinesh Karthik has become the first Indian to win a T20I with a six off the match’s last ball. Further, Karthik is the first batsman in T20Is to hit a six when at least 5 runs were required to win off the final delivery.

Question 8:In which country is Damascus, which is the cheapest city for living in the world, located?
A. Egypt
B. Sudan
C. Syria
D. The UAE

Answer and Explanation

Answer: C

Damascus is the capital of war-ravaged Syria which is also the cheapest city for living in the world.

Question 9:Who won in the men’s single in the final of Indian Wells Masters 2018?
A. Roger Federer
B. Rafael Nadal
C. Juan Martin del Potro
D. Daniel Kowaski

Answer and Explanation

Answer: C

In the third-set tie-breaker in the final of Indian Wells Masters, world no. 1 Roger Federer suffered the first loss of 2018 which also snapped his unbeaten streak at 17 wins, after going against Argentina’s Juan Martin del Potro.

Question 10:The Lok Sabha has passed a bill that will exempt political parties from the scrutiny of funds they have received from abroad since _____.
A. 1945
B. 1965
C. 1976
D. 1991

Answer and Explanation

Answer: C

The Lok Sabha has passed a bill that will exempt political parties from the scrutiny of funds they have received from abroad since 1976.

Daily Current Affairs: 19 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4
Mar-5Mar-6Mar-7Mar-8
Mar-9Mar-10Mar-11Mar-12
Mar-13Mar-14Mar-15Mar-16
Mar-17Mar-18Mar-19

Daily Current Affairs 19 March 2018 Current Affairs Quiz March 19 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest