Current Affairs Quiz 19 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 19 March 2019

Question 1: Who is the Chairman of Central Pollution Control Board?
A. SP Singh Parihar
B. Hemant Bhargava
C. Prashant Gargava
D. SC Garg

Answer and Explanation

Answer: A

Founded: 22 September 1974 || Headquarters: New Delhi || Agency executive: S.P. Singh Parihar (Chairman), Dr. Prashant Gargava (Member Secretary) || Parent agency: Ministry of Environment, Forest and Climate Change || Type: Statutory corporation

Question 2: SEBI was founded on 12 April __________.
A. 1994
B. 1993
C. 1992
D. 1991

Answer and Explanation

Answer: C

Founded: 12 April 1992 || Sector: Securities market || Jurisdiction: India || Headquarters: Mumbai || Type: Statutory corporation || Chairperson: Ajay Tyagi

Question 3: Where is the Headquarter of IBBI?
A. New Delhi
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Regulatory agency executive: M. S. Sahoo, Chairperson || Founder: Parliament of India || Founded: 1 October 2016 || Key document: Insolvency and Bankruptcy Code || Headquarters: Connaught Place, New Delhi, Delhi

Question 4: ___________ Amitabh Kant will head the National Mission on Transformative Mobility and Battery Storage.
A. Niti Aayog CEO
B. Niti Aayog Chairman
C. Niti Aayog Vice Chairman
D. Niti Aayog Secretory

Answer and Explanation

Answer: A

Niti Aayog CEO Amitabh Kant will head the National Mission on Transformative Mobility and Battery Storage.

Question 5: BJP MLA ____________ was sworn-in as new Chief Minister of Goa.The Oath is administered by Goa Governor Mridula Sinha.
A. Pramod Sawant
B. Michael Lobo
C. Chandrakant Kavlekar
D. Vijay Kumar Chaudhary

Answer and Explanation

Answer: A

BJP MLA Pramod Sawant was sworn-in as the new Chief Minister of Goa. The Oath is administered by Goa Governor Mridula Sinha.

Question 6: The Global Recycling Foundation has observed second annual Global Recycling Day on_________ March.
A. 16th
B. 17th
C. 18th
D. 15th

Answer and Explanation

Answer: C

The Global Recycling Foundation has observed second annual Global Recycling Day on 18th March.

Question 7: Fashion Designer Ritu Beri has been appointed as Cultural and Tourism Ambassador of __________ in India.
A. Kyrgyzstan
B. Kazakhstan
C. Uzbekistan
D. Turkmenistan

Answer and Explanation

Answer: C

Fashion Designer Ritu Beri has been appointed as Cultural and Tourism Ambassador of Uzbekistan in India.

Question 8: WhatsApp has partnered with ___________ Foundation to impart digital literacy training in India.
A. NASSCOM
B. FICCI
C. CCI
D. Niti Aayog

Answer and Explanation

Answer: A

WhatsApp has partnered with NASSCOM Foundation to impart digital literacy training in India.

Question 9: Exercise MITRA SHAKTI is an annually military diplomacy and interaction between Armies of India and ________.
A. Sri Lanka
B. Maldives
C. Myanmar
D. Nepal

Answer and Explanation

Answer: A

Exercise MITRA SHAKTI is an annually military diplomacy and interaction between Armies of India and Sri Lanka.

Question 10: Valtteri Viktor Bottas is a _________ racing driver currently competing in Formula One with Mercedes.
A. Croatian
B. Danish
C. Finnish
D. Russian

Answer and Explanation

Answer: C

Valtteri Viktor Bottas is a Finnish racing driver currently competing in Formula One with Mercedes.

Daily Current Affairs: 19 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5
March-6March-7March-8March-9March-10
March-11March-12March-13March-14March-15
March-16March-17March-18March-19

Daily Current Affairs 19 March 2019 Current Affairs Quiz 19 March 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest