Content Ad 002

Current Affairs Quiz 1st March 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1st March 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 1st March 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 1st March 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1st March 2023

 

Question 1:

Who has been appointed as the Principal Director General of the Press Information Bureau (PIB) in India as of March 1, 2023?

A) Satyendra Prakash

B) Priya Kumar

C) Rajesh Malhotra

D) Mayank Agrawal

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Rajesh Malhotra assumed the role of Principal Director General of PIB on March 1, 2023, succeeding Satyendra Prakash.

 

Question 2:

Which university became the first foreign university to receive approval to establish a campus in India in Gujarat’s GIFT City?

A) Harvard University

Content Ad 03

B) Oxford University

C) Deakin University

D) Stanford University

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Deakin University from Australia received approval to set up a campus in Gujarat’s GIFT City, making it the first foreign university to do so.

 

Question 3:

India’s Unified Payments Interface (UPI) is set to expand its crossborder connectivity to which country following a successful launch with Singapore?

A) Japan

B) United States

C) United Arab Emirates (UAE)

D) France

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: UPI is expected to extend its crossborder digital payment connectivity to countries including the UAE, as per experts.

 

Question 4:

Who was elected as the new President of Nigeria following the presidential election on March 1, 2023?

A) Muhammadu Buhari

B) Goodluck Jonathan

C) Bola Tinubu

D) Ngozi OkonjoIweala

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Bola Tinubu, the candidate from the ‘All Progressive Congress Party,’ was elected as Nigeria’s new president.

 

Question 5:

Who was elected as the President of Vietnam following the resignation of Nguyen Xuan Phuc in January 2023?

A) Ho Chi Minh

B) Nguyen Xuan Phuc

C) Vo Van Thuong

D) Le Duc Tho

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Vo Van Thuong was elected as the new President of Vietnam after the resignation of Nguyen Xuan Phuc.

 

Question 6:

What was the successful test conducted by ISRO on February 24, 2023, related to Chandrayaan3?

A) Navigation System Test

B) Solar Panel Deployment Test

C) Cryogenic Engine Test

D) Lunar Rover Mobility Test

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: ISRO conducted a successful flight acceptance hot test of the CE20 cryogenic engine for the Chandrayaan3 mission.

 

Question 7:

Which day is observed to raise awareness about civil defence measures protecting people and property from emergencies and natural disasters?

A) World Safety Day

B) International Emergency Day

C) World Civil Defence Day

D) Global Disaster Preparedness Day

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: World Civil Defence Day is observed on March 1 to promote civil defence measures.

 

Question 8:

What is the theme for Zero Discrimination Day in 2023?

A) “Equality for All”

B) “End Discrimination Now”

C) “No More Discrimination”

D) “Save lives: Decriminalise”

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The theme for Zero Discrimination Day in 2023 is “Save lives: Decriminalise,” highlighting the need to eliminate discriminatory laws.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img