Current Affairs Quiz March 21 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz March 21 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz March 21 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz March 21 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 21 March 2018

Question 1:What is the name of the book on Paramveer awardees which has been released by Indian Army?
A. Paramveer Parwane
B. Paramveer Heroes
C. Paramveer Patriots
D. Paramveer Jabaaz

Answer and Explanation

Answer: A

‘Paramveer Parwane’- a book on Paramveer awardees has been released by General Bipin Rawat.

Question 2:According to the Ministry of Social Justice, which state has maximum number of beggars in India?
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Odisha
D. West Bengal

Answer and Explanation

Answer: D

West Bengal, with 81,000, has the maximum number of beggars, while Uttar Pradesh stood at second position with 65,835 beggars and Lakshadweep having just two.

Question 3:Which is the least liveable city in the world, according to Mercer in its actual Quality of Living survey?
A. Riyadh
B. Baghdad
C. Kuwait
D. Buenos Aires

Answer and Explanation

Answer: B

According to Mercer in its actual Quality of Living survey, Baghdad, Iraq’s capital city, has been rated the least liveable city for the 10th consecutive year.

Question 4:Which country is going to host the G20 summit in 2018?
A. Bangladesh
B. Germany
C. Argentina
D. Philippines

Answer and Explanation

Answer: C

Argentina is going to host the G20 Summit on November 30 to December 1, 2018. Recently, the first G20 meeting of finance ministers and central bank governors began in Buenos Aires, Argentina.

Question 5:Which is the first country to launch its own version of bitcoin, the petro?
A. Germany
B. Paraguay
C. Venezuela
D. Brazil

Answer and Explanation

Answer: C

In February 2018, cash-strapped Venezuela became the first country to launch its own version of bitcoin, the petro.

Question 6:With whom has India signed a double taxation avoidance agreement(DTAA)?
A. New Zealand
B. South Africa
C. Japan
D.Hong Kong

Answer and Explanation

Answer: D

To improve transparency in tax matters and help curb tax evasions and avoidance, India and Hong Kong signed a double taxation avoidance agreement (DTAA).

Question 7:Which is the most valuable firm at market capitalisation of $889 billion?
A. Amazon
B. WallMart
C. Apple
D. Lenovo

Answer and Explanation

Answer: C

Apple remains most valuable firm at $889 billion. With a market capitalisation of $768 billion, Jeff Bezos-led Amazon overtook Alphabet for the first time to become the world’s second most valuable company.

Question 8:Who is the first Indian to win the golden trio of Grand Prix Gold, Super Series and Super Series Premier titles?
A. Saina Nehwal
B. K Srikanth
C. Parupalli Kashyap
D. Prannoy Kumar

Answer and Explanation

Answer: B

Kidaambi Shrikanth is the first Indian to win the golden trio of Grand Prix Gold, Super Series and Super Series Premier titles.

Question 9:Where was the 3rd edition on National Conclave on mines and minerals organised?
A. Bengaluru
B. Chennai
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

The Ministry of Mines has organised the 3rd National Conclave on Mines and Minerals in New Delhi. The event was inaugurated by the Minister of Mines, Narendra Singh Tomar.

Question 10:Which country has banned Venezuelan crypto-currency(Petro)?
A. USA
B. Brazil
C. Argentina
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

The Donald Trump administration banned all use by Americans of Venezuelan crypto-currency(Petro), saying that its introduction is intended to skirt US sanctions.

Daily Current Affairs: 21 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4
Mar-5Mar-6Mar-7Mar-8
Mar-9Mar-10Mar-11Mar-12
Mar-13Mar-14Mar-15Mar-16
Mar-17Mar-18Mar-19Mar-20
Mar-21

Daily Current Affairs 21 March 2018 Current Affairs Quiz March 21 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]