Current Affairs Quiz 22 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 22 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 22 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 22 March 2019

Question 1: The world’s longest sandstone cave named Krem Puri was recently discovered in _________.
A. Assam
B. Nagaland
C. Meghalaya
D. Manipur

Answer and Explanation

Answer: C

The world’s longest sandstone cave named Krem Puri was recently discovered in Meghalaya. It has a staggering length of 24.5 km, almost three times the height of Mount Everest, and contains some dinosaur fossils from 66-76 million years ago as well.

Question 2: Social Worker and Activist ____________ of Mumbai has become First Transgender Election Ambassador.
A. Gauri Misra
B. Gauri Sawant
C. Gauri Mahanto
D. Gauri Panda

Answer and Explanation

Answer: B

Social Worker and Activist Gauri Sawant of Mumbai has become First Transgender Election Ambassador.

Question 3: Alan Bennett Krueger was an ___________ economist who was the James Madison Professor of Political Economy at Princeton University and Research Associate at the National Bureau of Economic Research.
A. American
B. British
C. German
D. Spanish

Answer and Explanation

Answer: A

Alan Bennett Krueger was an American economist who was the James Madison Professor of Political Economy at Princeton University and Research Associate at the National Bureau of Economic Research.

Question 4: ‘Sary-Arka-Antiterror 2019’ is the joint anti-terrorism exercise among __________ Members.
A. ASEAN
B. BRICS
C. SAARC
D. SCO

Answer and Explanation

Answer: D

‘Sary-Arka-Antiterror 2019’ is the joint anti-terrorism exercise among SCO Members.

Question 5: World Water Day is an annual UN observance day on ___________ that highlights the importance of freshwater.
A. 21nd March
B. 22nd March
C. 24nd March
D. 23nd March

Answer and Explanation

Answer: B

World Water Day is an annual UN observance day on 22nd March that highlights the importance of freshwater.

Question 6: ___________ Parliament has voted to rename country’s capital Astana as Nursultan.
A. Uzbekistan
B. Kyrgyzstan
C. Kazakhstan
D. Turkmenistan

Answer and Explanation

Answer: C

Kazakhstan’s Parliament has voted to rename country’s capital Astana as Nursultan.

Question 7: ____________ Physicist and Astronomer Marcelo Gleiser has been awarded Templeton Prize 2019.
A. Chilean
B. Argentine
C. Brazilian
D. Colombian

Answer and Explanation

Answer: C

Brazilian Physicist and Astronomer Marcelo Gleiser has been awarded Templeton Prize 2019.

Question 8: Writer ___________ has won Windham–Campbell Literature Prizes under non-fiction category for his Book ‘Farthest Field: An Indian Story of the Second World War (2015)’.
A. Raghu Karnad
B. Raghu Ram
C. Raghu Kannan
D. Raghu Srivastava

Answer and Explanation

Answer: A

Writer Raghu Karnad has won Windham–Campbell Literature Prizes under non-fiction category for his Book ‘Farthest Field: An Indian Story of the Second World War (2015)’.

Question 9: Acc. to EIU Worldwide Cost of Living Survey, Venezuelan Capital _________ is the Cheapest City in the world.
A. Caracas
B. Maracaibo
C. Bogotá
D. Lima

Answer and Explanation

Answer: A

Acc. to EIU Worldwide Cost of Living Survey, Venezuelan Capital Caracas is the Cheapest City in the world.

Question 10: India has returned with __________ medals with 85 Gold in Special Olympics World Summer Games.
A. 366
B. 368
C. 356
D. 361

Answer and Explanation

Answer: B

India has returned with 368 medals (85 Gold, 154 Silver and 129 Bronze) in Special Olympics World Summer Games.

Daily Current Affairs: 22 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5
March-6March-7March-8March-9March-10
March-11March-12March-13March-14March-15
March-16March-17March-18March-19March-20
March-21March-22

Daily Current Affairs 22 March 2019 Current Affairs Quiz 22 March 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest