Current Affairs Quiz March 23 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz March 23 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz March 23 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz March 23 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 23 March 2018

Question 1:Who is the youngest pacer to reach 400 Test wickets?
A. Harbhajan Singh
B. James Anderson
C. Anil Kumble
D. Stuart Broad

Answer and Explanation

Answer: D

England’s 31-year Stuart Broad became the youngest pacer to reach 400 wickets in Test wickets in Test cricket.

Question 2:Which is the 1st city in North India to install Automatic Speed Gun Cameras with digital displays for traffic management?
A. Faridabad
B. Chandigarh
C. Lucknow
D. Patna

Answer and Explanation

Answer: B

Chandigarh has become the 1st city in North India to install Automatic Speed Gun Cameras with digital displays for traffic management.

Question 3:Where is the longest sandstone cave in the world located?
A. India
B. Iraq
C. Iran
D. US

Answer and Explanation

Answer: A

Meghalaya of India, is home to the longest sandstone cave in the world at 24,583m. The sandstone cave ‘Krem Puri’ was discovered in 2016 but during the recent 25-day expedition by the Meghalaya Adventurers’ Association(MAA), the actual length of the cave was uncovered. It is 6,000m longer than the current listed sandstone cave in the world, Cueva El Saman in Venezuela.

Question 4:Which is the costliest year on record for climate-related events according to the United Nations’ weather agency?
A. 2013
B. 2014
C. 2016
D. 2017

Answer and Explanation

Answer: D

The United Nations’ weather agency stated that severe climate disasters cost countries about $320 billion in 2017, making it the costliest year on record for climate-related events.

Question 5:Which Indian shooter set qualification record and a won gold medal in the 10-meter air rifle women junior event at the ISSF Junior Shooting World Cup in Australia?
A. Rahi Sarnobat
B. Anisa Sayyed
C. Elavenil Valarivan
D. Heena Sidhu

Answer and Explanation

Answer: C

Elavenil Valarivan, Indian shooter, set a qualification world record before claiming a gold medal in the 10-meter air rifle women junior event at the ISSF Junior Shooting World Cup in Australia.

Question 6:Which bank has been allowed the amalgamation of its wholly own subsidiary- All Bank Finance Ltd(ABFL) with the lender by Ministry of Corporate Affairs recently?
A. State Bank of India
B. Bank of Baroda
C. Allahabad Bank
D. Central Bank of India

Answer and Explanation

Answer: C

The Ministry of Corporate Affairs has allowed the amalgamation of its wholly own subsidiary- All Bank Finance Ltd(ABFL)- with the lender, according to the officials of Allahabad Bank.

Question 7:US President Trump imposed tariffs on imports from China worth up to ________.
A. 60 billion dollars
B. 80 billion dollars
C. 100 billion dollars
D. 120 billion dollars

Answer and Explanation

Answer: A

US President Trump imposed tariffs on imports worth up to 60 billion dollars from China. China is strongly disappointed over Trump’s decision.

Question 8:According to the report by World Travel and Tourism, which country is going to be the 3rd largest tourism economy in 10 years?
A. US
B. India
C. China
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B A report by World Travel and Tourism claimed that India is expected to become the world’s third-largest travel and tourism economy by 2028 in terms of direct and total GDP. India is preceded by China and United States in the list.

Question 9:Which ministry organized the first National Conference on Drug Law Enforcement?
A. Ministry of Home Affairs
B. Ministry for Social Justice and Empowerment
C. Ministry of AYUSH
D. Ministry for Health and Family Welfare

Answer and Explanation

Answer: A

Hansraj Gangaram Ahir, the Minister of State for Home Affairs, inaugurated the two-day first National Conference on Drug Law Enforcement. The conference is being organized by the Narcotics Control Bureau(NCB), Ministry of Home Affairs.

Question 10:Who is the first English bowler to reach the 400 test wickets in Test cricket?
A. Derek Underwood
B. James Anderson
C. Tim Robinson
D. David Smith

Answer and Explanation

Answer: B

James Anderson is the first English bowler to reach the 400 test wickets in Test cricket, Stuart Broad being second.

Daily Current Affairs: 23 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4
Mar-5Mar-6Mar-7Mar-8
Mar-9Mar-10Mar-11Mar-12
Mar-13Mar-14Mar-15Mar-16
Mar-17Mar-18Mar-19Mar-20
Mar-21Mar-22Mar-23Mar-24
Mar-25Mar-26

Daily Current Affairs 23 March 2018 Current Affairs Quiz March 23 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]