Current Affairs Quiz 27 March 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27 March 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27 March 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27 March 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 27 March 2020

Question 1:The Election Commission has allowed usage of indelible ink by health authorities for stamping ‘Home Quarantined’. Who is the current Chief Election Commissioner?
A. Sunil Arora
B. OP Rawat
C. AS Kiran Kumar
D. YC Modi

Answer and Explanation

Answer: A

Election Commission of India: Headquarters- New Delhi || Chief Election Commissioner – Sunil Arora

Question 2:___________ Government has launched Mo Jeeban programme for the containment of COVID-19 pandemic.
A. West Bengal
B. Odisha
C. Bihar
D. Jharkhand

Answer and Explanation

Answer: B

Odisha Government has launched Mo Jeeban programme for the containment of COVID-19 pandemic.

Question 3:What is the current Repo Rate in RBI Monetary Policy (March 2020)?
A. 4.40%
B. 4.30%
C. 4.35%
D. 4.45%

Answer and Explanation

Answer: A

Repo 4.4% || Reverse repo 4% || CRR – 3% ( 100 bps decreased) || MSF, Bank Rate as usual which is plus 25 bps on Repo rate (4.65%)

Question 4: Moody’s has slashed India GDP Growth in 2020 to ___________.
A. 2.5%
B. 3.5%
C. 4.5%
D. 3.0%

Answer and Explanation

Answer: A

Moody’s has slashed India GDP Growth in 2020 to 2.5%. Moody’s investor service: Headquarters: New York || CEO: Raymond W. McDaniel Jr || Founder: John Moody.

Question 5:World Theatre Day is celebrated on _________. It was initiated in 1961 by the International Theatre Institute.
A. 27 March
B. 28 March
C. 29 March
D. 30 March

Answer and Explanation

Answer: A

World Theatre Day is celebrated on 27 March. It was initiated in 1961 by the International Theatre Institute.

Question 6:The head of Brahma Kumaris Sansthan, _____________ passed away.
A. DadiRatan Mohini
B. Dada Lekhraj
C. Rajyogini DadiJanki
D. DadiHridaya Mohini

Answer and Explanation

Answer: C

The Brahma Kumaris are a Spiritual movement that originated in Hyderabad, Sindh, during the 1930s. The Brahma Kumaris movement was founded by Lekhraj Kripalani. The organisation is affiliated with the United Nations and is known for the prominent role that women play in the movement.

Question 7:The co-creator of the ______________ comics, Albert Uderzo passed away.
A. Blake and Mortimer
B. Spirou & Fantasio
C. Asterix and Obelix
D. The Adventures of Tintin

Answer and Explanation

Answer: C

The co-creator of the ‘Asterix and Obelix’ comics, Albert Uderzo passed away. Alberto Aleandro “Albert” Uderzo was a French comic book artist and scriptwriter. The son of Italian immigrants, he is best known as the co-creator and illustrator of the Astérix series in collaboration with René Goscinny. He also drew other comics such as Oumpah-pah, again with Goscinny.

Question 8:What is the current Reverse Repo Rate in RBI Monetary Policy (March 2020)?
A. 4.00%
B. 4.10%
C. 4.25%
D. 4.15%

Answer and Explanation

Answer: A

Repo 4.4% || Reverse repo 4% || CRR – 3% ( 100 bps decreased) || MSF, Bank Rate as usual which is plus 25 bps on Repo rate (4.65%)

Question 9:Who is the Chairman of National Book Trust?
A. Govind Prasad Sharma
B. Govind Prasad Gupta
C. Govind Prasad Sahu
D. Govind Prasad Sinha

Answer and Explanation

Answer: A

The National Book Trust, India has launched an initiative #StayHomeIndiaWithBooks. || Chairman of National Book Trust: Govind Prasad Sharma

Question 10:Where is the Headquarter of Moody’s Investor Service?
A. Los Angeles
B. New York
C. Chicago
D. London

Answer and Explanation

Answer: B

Moody’s investor service: Headquarters: New York || CEO: Raymond W. McDaniel Jr || Founder: John Moody

Daily Current Affairs: 27 March

Daily Current Affairs 27 March 2020 Current Affairs Quiz 27 March 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest