Current Affairs Quiz 3 March 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 March 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 March 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 March 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3 March 2020

Question 1:The historic City Chowk in old ___________ was renamed as ‘Bharat Mata Chowk’.
A. Jammu
B. Srinagar
C. Ladakh
D. Gulmarg

Answer and Explanation

Answer: A

The historic City Chowk in old Jammu was renamed as ‘Bharat Mata Chowk’. Girish Chandra Murmu is the Lieutenant Governor of Jammu-Kashmir.

Question 2:Government of India has launched ___________ App for delivery of diesel at doorsteps of Housing societies, hotels and hospitals in the national capital region.
A. Fuel Saathi
B. Fuel Humsafar
C. Fuel Safar
D. Fuel Transfer

Answer and Explanation

Answer: B

Government of India has launched ‘Fuel Humsafar’ App for delivery of diesel at doorsteps of Housing societies, hotels and hospitals in the national capital region.

Question 3:National Handicapped Finance Development Corporation has organised ‘EKAM Fest’ Event in ___________ to promote Craftsmanship & Products of Divyang Artisans and Entrepreneurs.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: A

National Handicapped Finance Development Corporation has organised ‘EKAM Fest’ Event in New Delhi to promote Craftsmanship & Products of Divyang Artisans and Entrepreneurs.

Question 4:World Wildlife Day is celebrated globally on ___________ by United Nations.
A. 3rd March
B. 4th March
C. 5th March
D. 6th March

Answer and Explanation

Answer: A

World Wildlife Day is celebrated globally on 3rd March by United Nations. Theme: ‘Sustaining all life on Earth’.

Question 5:World Hearing Day is observed on ____________ to raise awareness about how to prevent deafness across the world.
A. 2nd March
B. 4th March
C. 5th March
D. 3rd March

Answer and Explanation

Answer: D

World Hearing Day is observed on 3rd March to raise awareness about how to prevent deafness across the world. Theme: ‘Hearing for Life: Don’t lethearing loss limit you’.

Question 6:The Presidency of United Nations Security Council for March 2020 has been taken over by __________.
A. USA
B. Russia
C. China
D. France

Answer and Explanation

Answer: C

The Presidency of United Nations Security Council for March 2020 has been taken over by China.

Question 7:Paytm’s subsidiary, Paytm Insurance Broking, has received the brokerage licence from the ______________.
A. SEBI
B. PFRDA
C. IRDAI
D. NABARD

Answer and Explanation

Answer: C

Paytm’s subsidiary, Paytm Insurance Broking, has received the brokerage licence from the Insurance Regulatory and Authority of India.

Question 8:Where is the headquarter of OECD?
A. Paris
B. Vienna
C. Madrid
D. Lisbon

Answer and Explanation

Answer: A

OECD: Headquarters: Paris, France || Founded: 30 September 1961 || Secretary-General: José ÁngelGurría

Question 9:Union Cabinet has approved the merger of 10 PSBs into _________ from 1st April 2020.
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

Answer and Explanation

Answer: A

Union Cabinet has approved the merger of 10 PSBs into 4 from 1st April 2020.

Question 10:The Indian men’s hockey team has climbed to the __________ position, their highest since the inception of the FIH world rankings in 2003.
A. third
B. fourth
C. second
D. fifth

Answer and Explanation

Answer: B

The Indian men’s hockey team has climbed to the fourth position, their highest since the inception of the FIH world rankings in 2003.

Daily Current Affairs: 3 March

Daily Current Affairs 3 March 2020 Current Affairs Quiz 3 March 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest