Current Affairs Quiz March 30 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 March 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 March 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 March 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 March 2018

Question 1:Which Indian state has the highest number of fully covered tribal habitations with safe drinking water?
A. Odisha
B. Madhya Pradesh
C. Chhattisgarh
D. Jharkhand

Answer and Explanation

Answer: B Madhya Pradesh has the highest number of 55770 fully covered tribal habitations with the safe drinking water in the country followed by Odisha and Jharkhand.

Question 2:Who appointed Justice Jawad Rahimas acting chairman of the National Green Tribunal(NGT)?
A. Supreme Court
B. President
C. Prime Minister
D. Attorney General of India

Answer and Explanation

Answer: A The Supreme Court appointed Justice Jawad Rahim-a former judge of the Karnataka High Court-as acting chairman of the National Green Tribunal(NGT).

Question 3:The water of which river will be supplied to Churu, Sikar and Jhunjhunu districts in Rajasthan from Tajewala headworks in Haryana?
A. Ganga
B. Ravi
C. Yamuna
D. Sutlej

Answer and Explanation

Answer: C Yamuna river water will be supplied to Churu, Sikar and Jhunjhunu districts in Rajasthan from Tajewala headworks in Haryana, state Water Resources Minister Rampratap said. He added, “The Centre has given approval on both the proposals of laying pipeline and providing financial assistances”.

Question 4:Which US consulate is shut down by Russia recently?
A. St. Petersburg
B. Vladivostok
C. Yekaterinburg
D. Moscow

Answer and Explanation

Answer:A After conducting a Twitter poll to select which US consulate to shut down, Russia’s Foreign Ministry ordered the closure of the consulate in St Petersburg.

Question 5:Who is the first female UN Political Chief?
A. Angela Merkel
B. Michelle Bachelet
C. Jacinda Ardern
D. Rosemary DiCarlo

Answer and Explanation

Answer: D The United Nations has appointed American diplomat Rosemary DiCarlo as the world body’s new Political Affairs Chief, the first woman to hold the position.

Question 6:According to a report by proxy advisory firm liAS, which bank registered the highest number of fraud cases?
A. PNB
B. State Bank of India
C. Bank of Maharashtra
D. Bank of Baroda

Answer and Explanation

Answer: C Bank of Maharashtra registered the highest number of such cases at 3,893 and the amount involved stood at Rs.2,041 crore. PNB reported the highest amount involved in frauds.

Question 7:How much stake of Air India is likely to be sold, as said by government?
A. 50%
B. 55%
C. 61%
D. 76%

Answer and Explanation

Answer:D The government said it will sell 76% stake in Air India and 100% stake in subsidiary Air India Express.

Question 8:From which fund, Sachin Tendulkar, Member of Parliament, has sanctioned Rs.40 lakh for construction of a school building in Drugmulla area in Jammu and Kashmir?
A. Consolidated Fund of India
B. Contingency Fund of India
C. Local Area Development Scheme fund
D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: C Former cricketer and MP Sachin Tendulkar has sanctioned Rs.40 lakh from his Members of Parliament Local Area Development Scheme fund for construction of a school building in Drugmulla area in Jammu and Kashmir.

Question 9:By how many percent the number of mobile internet users in India has increased from December 2016 to hit 456 million by December 2017?
A. 10%
B. 17.2%
C. 23.6%
D. 46%

Answer and Explanation

Answer: B The number of mobile internet users increased by 17.2% from December 2016 to hit 456 million by December 2017, according to a report by Internet and Mobile Association of India and Kantar-IMRB.

Question 10:Which country said that she will withdraw from Syria very soon?
A. Russia
B. US
C. Iraq
D. China

Answer and Explanation

Answer: B US President Donald Trump announced that US forces will withdraw from Syria, citing Islamic State’s defeat and he stated that these forces need to defend US borders.

Daily Current Affairs: 30 March

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for March-2018
Happy Learning!
Mar-1Mar-2Mar-3Mar-4
Mar-5Mar-6Mar-7Mar-8
Mar-9Mar-10Mar-11Mar-12
Mar-13Mar-14Mar-15Mar-16
Mar-17Mar-18Mar-19Mar-20
Mar-21Mar-22Mar-23Mar-24
Mar-25Mar-26Mar-27Mar-28
Mar-29Mar-30

Daily Current Affairs 30 March 2018 Current Affairs Quiz March 30 2018 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest