Current Affairs Quiz 30 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 March 2019

Question 1: Where is the headquarter of ASSOCHAM?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: A

Founded: 1921 || Key person: B K Goenka || Headquarters: New Delhi, India || Type of business: Non-Governmental Organisation, Trade Association

Question 2: Who is the Governor of Delhi?
A. Vijay Kumar Dev
B. Anil Baijal
C. Anil Baijpai
D. Manish Sisodia

Answer and Explanation

Answer: B

Delhi: Governor: Anil Baijal || Chief Minister: Arvind Kejriwal || Deputy Chief Minister: Manish Sisodia || Chief Secretary: Vijay Kumar Dev || Commissioner of Police: Amulya Patnaik

Question 3: What is the Capital of Nigeria?
A. Abuja
B. Nigerian City
C. Naira
D. Hasham

Answer and Explanation

Answer: A

Nigeria:- Capital: Abuja || Currency: Nigerian naira || President: Muhammadu Buhari

Question 4: Who is the CEO of Wipro Ltd?
A. Abidali Neemuchwala
B. TK Kurien
C. Rashid Premji
D. Azim Premji

Answer and Explanation

Answer: A

Founder: M.H. Hasham Premji || CEO: Abidali Neemuchwala || Founded: 29 December 1945, India || Headquarters: Bengaluru || Owner: Azim Premji

Question 5: When was United Nations Security Council founded?
A. 24 October 1944
B. 24 October 1947
C. 24 October 1945
D. 24 October 1946

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: New York City, New York, United States || Founded: 24 October 1945 || Formation: 1945 || Abbreviation: UNSC || Subsidiary: MINUSCA || Parent organization: United Nations

Question 6: __________ has named cricketer Virender Sehwag as its Brand Ambassador.
A. PolicyWala.com
B. PolicyBazaar.com
C. PolicyX.com
D. PolicyLelo.com

Answer and Explanation

Answer: C

PolicyX.com has named cricketer Virender Sehwag as its Brand Ambassador.

Question 7: ______________ in Jharkhand has topped the list of 50 cities in India in terms of 4G availability.
A. Ranchi
B. Jamshedpur
C. Dhanbad
D. Giridih

Answer and Explanation

Answer: C

‘India Mobile Network Experience’ Report is released by OpenSignal Wireless Company. || Dhanbad in Jharkhand has topped the list of 50 cities in India in terms of 4G availability.

Question 8: ____________ striker Gonzalo Higuain has announced his retirement from international football.
A. Argentine
B. Colombian
C. Brazilian
D. Chilean

Answer and Explanation

Answer: A

Argentine striker Gonzalo Higuain has announced his retirement from international football.

Question 9: India’s Poverty Rate has shown a drastic decrease in 10 years from 55% to _______.
A. 29%
B. 26%
C. 27%
D. 28%

Answer and Explanation

Answer: D

Acc. to Global Multidimensional Poverty Index 2018, India’s Poverty Rate has shown a drastic decrease in 10 years from 55% to 28%.

Question 10: The 2021 Census of India will be the _________ Indian Census and will be carried out in 2021 with March 1 as the reference date.
A. 15th
B. 16th
C. 17th
D. 14th

Answer and Explanation

Answer: B

The 2021 Census of India, also the 16th Indian Census, will be taken in 2021. The 15th Indian Census taken in 2011, attempted to estimate the population based on Socio-Economic and Caste Status for the first time since 1931.

Daily Current Affairs: 30 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5
March-6March-7March-8March-9March-10
March-11March-12March-13March-14March-15
March-16March-17March-18March-19March-20
March-21March-22March-23March-24March-25
March-26March-27March-28March-29March-30
March-31

Daily Current Affairs 30 March 2019 Current Affairs Quiz 30 March 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]